buddybox master and slave

BuddyBox

Tommy Drone Guides, Drone Teknik Efterlad kommentar

5 min læsetid

Buddybox er ikke et ord man høre så tit i Danmark, men er meget udbredt i resten af verdenen. Det er et term der bliver brugt i drone og Rc verdenen, og det referere til en bestemt måde og træne/lære at flyve diverse UAV. Hvis du er interesseret i at lære og flyve en FPV drone eller et modelfly så er Buddybox den nemmeste måde og du undgår at styrte. 

Hvad er Buddybox?

Buddybox er et system der forbinder to radio sendere (Fjernstyringsanlæg) i en master-slave konfiguration. En master-slave konfiguration i denne kontekst er hvor man forbinder to fjernstyringsanlæg på en sådan måde at den sender som underviseren skal stå med bliver ‘’master’’. Master fjernstyringen er den som har al kontrol, og tillader ‘’slave’’ fjernstyringen at få delvis eller fuld kontrol, hvor den som undervises får ‘’slave’’ fjernstyringen. Det er lidt ligesom en køreskolevogn, hvor kørelæren også har pedalkontrollen i hans side.

Fjernstyringsanlæg

Et Fjernstyringsanlæg, også kaldet en radio eller sender i nørdede kredse som modelsport og iblandt dronepiloter.

Et Fjernstyringsanlæg er en styrepult som findes i mange afskygninger, i modelflyvning og droneflyvning er det en håndholdt ‘’controller’’ med to styrepinde som begge kan bevæge sig til højre, venstre, op og ned. 

Denne styrepind anordning kaldes en gimbal.
Forskellige fjernstyringsanlæg fåes med forskellige knapper, kontakter, skydemodstande og potmetre, som man som oftest selv kan programmere til hvad end man ønsker, på den lille computer som oftest er indbygget.
Fjernstyringsanlæget har også den funktion at den sender et radiosignal til en modtager enhed, som fortolker signalet og og fordeler denne information videre i systemet.

Hvad bruges buddybox til?

Systemet bruges som regel af en ‘’træner’’ og en ‘’elev’’ således at de begge kan kontrollere den samme enhed, hvor ‘’træneren’’ via en kontakt overtage styringen når situationen bevæger sig i en forkert retning. 

Trainer funktionen kan bruges på alle fjernstyrede enheder, såfremt fjernstyrings anlægget besidder trainer funktionen, eksempler kunne være.

  • Biler
  • Både
  • Fly
  • Helikoptere
  • Multirotore

Det bruges dog mest i sammenhæng med rc fly, da fly altid er i bevægelse og konstant skal være under kontrol. Fly kan også være specielt vanskeligt at lære, da man er nødsaget til ofte at skulle flyve med næsen mod sig selv (Nose in) og dermed skal vende nogle af akserne i hovedet, og ikke andre.
Ligesom når man kører med retning imod sig selv med en fjernstyret bil, hvor man skal styre mod højre for at køre til venstre.

Denne funktion kan også bruges i sammenhæng med FPV flyvning både til oplæring og træning, men også  i erhvervsmæssigt øjemed. Vi bruger det som en mittigerende faktor at en pilot uden FPV briller kan overtage flyvningen.

Opsætning

Opsætning af buddybox kan ske på flere måder og alt undtagen den sidste kræver at udstyret understøtter ‘’trainer’’ funktionen, blot en 5. kanal til at skifte signalet.

Trainer funktion er den funktion der gør master-slave konfigurationen mellem sendere muligt.

Lærer – Elev Kabel

Buddybox lærer – elev kabel løsningen kræver ofte at man har to fjernstyringer af samme fabrikant og så har man en ledning mellem master og slave (lærer og elev) senderne. I enkelte tilfælde kræver dette endda også at fjernstyringerne er af samme fabrikat og model.Dette har været brugt af mange modelflyveklubber flere årtier igennem.

Buddybox

Open Source/PPM Trådløs 

Trådløs buddybox Fungere på samme måde som lærer – elev kabel bortset fra at denne løsning er trådløs og mere permanent.
Lærer-elev stikket bag i en Taranis (sender) kan man læse sig til kører på en såkaldt PPM protokol. Det bruges flere steder i modelflyvning og droneflyvning, ved feks i nogle tilfælde kommunikation mellem ‘’modtager enhed’’ og Flight Controller.
Så det man kan gøre her er at lodde en PPM modtager fra den ønskede elev-sender, på de punkter på printet inde i Taranis, hvor lærer-elev stikket er tilsluttet, og på punkterne hvor batteriet er, for at give strøm til modtageren.
Hvis man ikke ønsker at lodde inde i sin Taranis, kan man i stedet lodde et stik på modtageren og tilslutte det stik når man ønsker at bruge lærer-elev opsætningen.

Dobbelt modtager opsætning

Dobbelt modtager buddybox er uden ledning og der er ingen forbindelse mellem de to sendere. Hvis man har to fjernstyringsanlæg, men ingen måde at forbinde disse to, kan man købe det der hedder en Dual Reciver unit. Denne enhed sidder på modelflyet eller dronen og begge fjernstyringsanlæg har så forbindelse til den. Dual reciveren ved så hvilke signal der er master og hvilket et der er slave.
Dette er mest til fastvingede fly, da dette produkt kun fåes i PWM format.

Ulemper ved denne løsning kan være forøget vægt og chancen for elektroniske forstyrrelser er højere da der sidder to modtagere tæt op ad hinanden.


Opsummering

Buddybox er altså et system der gør det muligt at lærer og flyve et model fly eller en FPV drone eller andet flyvende objekt der kan fjernstyres i luften. Med denne funktion slipper du bare for at styrte ned og ødelægge dit nye grej. Ønsker du og lærer og styre et modelfly eller en FPV drone så har vi et buddybox setup der gør dette muligt. Kontakt os endelig også selvom det bare er spørgsmål. 

Om skribenten

Tommy

Tommy er Teknik og Drone nørd med flest fløjet timer inden for UAV. Tommy har fløjet Modelfly siden han var 8 og fløj en af de første droner i Danmark. Han har en stor forståelse inden for teknik og luftmolykylernes bevægelser omkring en vinge eller en propel. Har du spørgsmål til teknikkens verden så er Tommy manden og gå til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *