Flight controller, drone komponenter, wiring diagram

Drone komponenter og enheder

Bjoern Drone Guides, Drone Teknik Efterlad kommentar

7 min læsetid

Drone komponenter og enheder har virkelig grebet om sig, vores droner bliver mere og mere avancerede, mere flere og flere enheder. Vi har samlet de overordnet drone komponenter og enheder i et indlæg. Her kan du læse kort om hver enhed og få en forståelse for hvad den gør for dig og din drone. Der er uddybende indlæg til hver hvis du ønsker en dybere forklaring. Vi har også lavet et lille interaktivt kort over enhederne som du kan trykke på og få en kort beskrivelse.

Oversigten

 • Flight controller
 • IMU
  • Accelerometer
  • Gyroskop
  • Barometer
  • Kompas
 • GPS
 • ESC
 • Batteri

Kort over enheder

Det kan være lidt uoverskueligt med alle de enheder, og ikke mindste hvordan de virker i sammenspil. Derfor har vi lavet det lille interaktive kort hvor du kan se en illustration over hvordan drone komponenter kan være tilsluttet.
Tryk på de gule ikoner over hver enhed for at åbne popup vindue, scroll ud for at lukke popup, eller brug listen i venstre side. Tryk på fuld skærm for bedste oplevelse. 👇

Hvis du hellere vil læse om hver enkel enhed uden kortet så kommer de her nedenfor.

Flight controller

Flight controller, drone, circuit

Ingen af de andre drone komponenter er meget værd uden flight controlleren. Flight controlleren også kaldet FC er nemlig hjernen i vores drone. Den er centeret for alt hvad der sker i dronen, alle informationer, signaler og data bliver modtaget og distribueret videre i flight controlleren. Den har sin egen processore/cpu, lager og ram til at håndtere alt hvad der sker og det er også her firmware bliver læst og opdateret. Læs mere om funktionen af flight controlleren.

IMU

Drone IMU

IMU står for Inertial Measurement Unit. Det er en af de overordnet drone komponenter, den har sin egen CPU og minder lidt om hovedprocessoren i flight controlleren. IMU’en indsamler data fra accelerometeret, gyroskopet og kompasset, fortolker det, og videresender informationen til flight controlleren. IMU for altså indputs fra disse tre mindre enheder og videre giver den information om dronens fysiske bevægelser. Læs mere om IMU eller kalibrering af IMU.

Accelerometer

Et accelerometre er en enhed der kan måle vibrationer eller acceleration for vores drones bevægelse. Accelerometeret kan måle den kraft du mærker når du trykker på speederen i bilen og bliver presset tilbage i sædet. Det vil sige accelerometeret kan fortælle IMU hvor stor kraft dronen bliver påvirket med når vi flyver. Accelerometeret er en spændende og genial enhed og dens historie med det, Piezoelektriske materiale er også interessant. Læs her om accelerometeret.

Gyroskop

Drone gyriskop, drone IMU

De fleste har set et gyroskop, men ikke alle husker hvad det hedder og hvad det kan hjælpe os med. Du har garanteret prøvet og stå med et roterende cykelhjul i hænderne og vippe det fra side til side og derefter opdage at det accelerer. Det er en kombination af rotation, vinkelhastighed og tyngdekraft, det er den korte forklaring på hvordan gyroskop effekten fungere. Gyroskopet kan måle dronens rotation omkring dens egen akse, ligesom billedet oven for illustrere. Det bruger dronen til at forstå dens egne bevægelser. Gyroskopet er en af de fascinerende drone komponenter, og som har været brugt i mange år i flyv industrien. Læse her hvordan gyroskopet virker, og hvordan den kan modarbejde tyngdekraften.

Barometer

Drone barometer, højdemåler

Barometer er drones højde måler. Når du kigger på skærmen og aflæser din drones højde så kommer dataen fra barometeret. Et barometer måler forskellen i lufttrykket som ændre sig alt efter højden. Barometeret tager udgangspunkt i det hvor du letter fra med dronen. Dvs at hvis du letter fra taget af dit hus så er det nul punktet for barometeret. Hvis du vil forstå luftens vægt, hvordan det bliver målt, barometerets historie, og dens funktion så læs om det i indlægget Drone barometer.

Kompasset/Magnetometer

Drone on a tabel with tools open

Kompas eller rettere sagt magnetometer. Der er oftets mere end et kompas i din drone og det ene af dem er som regel et magnetometer. Det kan levere det samme data som kompasset nemlig jordens magnetiske felter. Kompasset spiller en stor rolle i dronens forståelse for hvor og hvilken retning den har. Kompasset er en af de drone komponenter der oftest kaliberes og det er fordi den er så følsom over for metal. Hvis du har oplevet af din drone slår en koldbøtte ved start så kan det være kompasset. Du kan læse alt om kompasset og den funktion, eller hvordan du kalibrerer kompasset.

GPS

Nattehimmel med to satellitter der har forbindelse til en flyvende drone

GPS kender vi alle til og drone GPS er et af de drone komponenter som er forholdsvis simpel. GPS er dog ikke bare en enhed, det står for Global Position System som referer til systemet af satelliter. Der skal nemlig mere end 1 satellit til at finde din drones position her på jorden og det sker ved det der hedder Trilateration. Udover at give os positionen så har dronegps’en også en lang række andre egenskaber som f.eks at levere data til flight controlleren så du kan lave waypoint flyvning. (programmeret flyvning).Læs om Trilateration, GPS, og gpskompasset.

ESC

ESC, droneenhed, motor, tilslutning, udvalgt billede

Electronic Speed Controller eller kort sagt ESC. ESC er en printplade med et hav af mikrokomponenter, som er monteret mellem flight controller og din dronemotor. Denne lille, men uundværlige enhed styre hastighederne på dine dronemotorer. Den får signal fra flight controlleren og ud fra det ved den hvor meget strøm der skal sendes til motorene. ESC fungere sådan at den tænder og slukker for strømmen til motoren på millisekunder og på den måde regulere den hastigheden. Vi har skåret helt ned til mikroprocessor lag og forklare hvordan signalet, og strømmen bevæger sig igennem ESC’en. Hvis du er selvbygger/FPV er der også et afsnit om tilslutning. Læs mere om ESC

Drone Batteri

Batterier, drone, dronebatterier

Drone batterier en af de ret uundværlige drone komponenter da det er svært og flyve uden strøm. Dronebatterier eller såkaldte Li-po batterier (Lithium-Polymer), er en genial opfindelse. De vejer mindre end normal batterier, levere strøm i en høj fart og kan indholde store mængder. Derfor er de optimale til vores droner, men de udgøre også en sikkerhedsrisiko og de kan være ekstrem farlige hvis der sker skade på dem. Din drone er afhængig af at dine batterierne er i optimal tilstand, og dette sker kun ved at du passer og vedligeholder dem. Mange tror at strøm bare er strøm, og det er det egentlig også, men batterier er ikke bare batterier. De er en videnskab og når det kommer til batterier så får man hvad man betaler for. Læs om vedligehold, flytransport, og celleniveauer i indlægget dronebatterier. Hvis du skal ud og flyve i kulden kan du med fordel også læse om vinterflyvning.

Opsummering

Der kommer flere og flere enheder på, desto flere indlæg vi får skrevet, så følg os på bloggen. Hvis du har ris, ros eller syntes der mangler noget så smid en kommentar neden for.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *