Flyver der en drone over dit hus? Du sidder måske med lidt krænkede følelser og overvågningssymptomer. Det er også fuldt forståeligt, for det er ikke en rar følelse at der er et flyvende kamera over ens ejendom. Der dukker mange tanker op, om hvad dronen kan se, hvad det bliver brugt til, hvorfor, og hvem er ham tossen der flyver dronen!

Inden du lader dine frustrationer løbe løbsk, så læs lige med her – så er du godt rustet omkring regler, lovgivning, særtilladelser og hvad du kan gøre.
Lovgivning over privatgrund

Dine tanker om at det er ulovligt at flyve med drone over dit hus er helt berettigede, da det ikke er tilladt. Der kan dog forekomme særtilladelser, der gør det muligt at overflyve større områder som f.eks. ved inspektion af fjernvarmerør.
Hvad kan du gøre?
Det første du skal gøre er at tænke klart og forholde dig reelt til situationen. Det er ikke fordi du ikke må være irriteret over situationen eller dine følelser ikke er berettigede. Det kan bare påvirke dataene i en negativ og måske endda usand retning, som kun kommer til at gå ud over dig i den sidste ende. 95% af alle droner logger deres data, så en dronefører kan nemt bevise hvor han har fløjet og om dronen stod stille. Det du kan gøre er at forholde dig til nogle enkle spørgsmål, størrelsen på dronen og flyvemønsteret.
Den hurtige vurdering
Svar på disse tre spørgsmål, da de hurtigt kan vurdere om du bør bruge mere tid på dette.
- Passerede dronen flere gange over dit hus?
- Stod dronen stille over dit hus?
- Er det sket flere gange?
Hvis du kan svare nej til alle tre, så kan det ikke svare sig for dig at bruge mere tid på det. Det bliver spild af tid fra din side, svært at finde droneføreren og meget negativ energi der ikke gavner dig.
Størrelsen på dronen (stor)
Det næste du kan gøre, er at forholde dig til størrelsen på dronen. Er det en meget stor drone, så er der stor sandsynlighed for at det er en inspektion med specialudstyr, da det kræver større droner som den på billedet.

En drone af denne størrelse koster 25.000kr og op efter uden specialudstyret og kamera. Vi kan garantere dig for, at ingen dronefører har lyst til at satse så dyr en drone for at overflyve dit hus ulovligt – konsekvensen er nemlig at dronen bliver konfiskeret.
Mellem

Er det derimod en drone i denne størrelse, er der større chance for at det en tosse der ikke ved hvad han laver, men de kan dog stadig godt bruges til inspektion. Dette er en hobby/semipro drone som koster fra 6 – 12.000kr alt efter alder. De har en forholdsvis lang rækkevidde på 1-2 km.
Lille

Hvis det er en lille drone som denne, så er det naboens søn du skal have fat i. De har meget lav rækkevidde og holder ikke batteri i mere end 10 min. Du må ind og ringe på og bede dem om at holde den drone på egen grund. Den må ikke flyve over din grund uden din tilladelse.
Flyvemønster
En drone der foretager inspektion, flyver som regel i en forprogrammeret rute. Det vil sige at den flyver i lige linjer frem og tilbage ligesom på billedet nedenfor.

Hvis dette er tilfældet, så er der højst sandsynligvis givet en tilladelse fra Trafikstyrelsen. Modsat, hvis dronen flyver rundt på må og få, og det er tydeligt at der ikke er noget system, så er der stor risiko for at det er en tosse der ikke ved hvad han laver.
Hvis du finder droneføren
Du kan være heldig at lokalisere droneføreren enten ved at følge dronen eller finde et nærliggende udkigspunkt. Hvis du kan det, og dronen stadig er i luften, så kig efter en medhjælper, så du ikke forstyrrer ham der styrer dronen. Når har du kontakten, så hjælper det ikke du hidser dig op og bliver sur, før du ved om personen har tilladelserne i orden. Spørg ind til det, vær nysgerrig og venlig, så du kan få din data på plads først. En professionel dronefører vil altid gerne fortælle hvad de foretager sig. De viser oftest også gerne papirerne frem, da de altid skal have dem med sig. Det kræver dog at din tilgang til dem er positiv og nysgerrig, og ikke negativ og truende. Hvis droneføreren hidser sig op eller afviser dig, så kunne det være et tegn på at de ikke er særlig professionelle og muligvis amatører der ikke har styr på sine papirer. Vi vil ikke opfordre til at ringe til politiet eller true med det, men hvis droneføreren ikke vil samarbejde, så bebrejder vi dig ikke.
Opsummering
Det er ikke en rar følelse når en drone overflyver dig eller din ejendom, men der kan som sagt være mange grunde til det. Vi håber at dette indlæg har givet dig et indblik i droneverdenen. Hvis det sker for dig, at der flyver en drone over dit hus, så slå koldt vand i blodet. Analyser situationen og vurder, ud fra dataene, om der er belæg for at ringe til politiet.
Tak fordi du læste med og husk at ikke alle folk med droner er amatører – vi er nogen der er professionelle og gerne vil være gennemsigtige.
Grafik: Freepik
Comments 13
Microdroner under 250 g – må faktisk kun det samme som større droner!!!
De må ikke flyve tættere på eller i byen uden at piloten har fårnødne prøver mm
Forskellen er at de ikke kræver spec drone tegn uden for bymæssigt område og at de ikke behøver andet en normal ansvars forsikring (hvis jeg husker rigtigt)
Author
Hej Claus ☺️
Tak fordi du byder ind med din viden, det værdsætter vi. Det er slet ikke utænkeligt du har ret, vi har bare haft svært ved at finde det konkret i lovgivningen. Hvis du kan finde det i lovgivningen og linke til det, så skriver vi det ind lige med det samme. Mvh Bjørn
Hej Bjoern
Jeg ejer et fritidshus, på lejet grund, som jeg benytter mere end hvad reglerne tillader.. 🙂
Nu går der rygter om, at vores kommune vil iværksætte droneoverflyvning, af vores fritidshuse for, at se om vi opholder for meget i vores huse, må de det?
Vh. Henrik
Author
Hej Henrik 🙂
Den er svær. Det er lidt en gråzone hvis huset er dit men står på lejet grund. Jeg ved dog at hvis der er tale om overvågning så kræver det en særtilladelse fra trafikstyrelsen. Ydermere hvis du er i haven, inden for dronens sikkerhedszone hvilket du kan være, så kræver det også særtilladelse fra trafikstyrelsen, medmindre de har din tilladelse til at overflyve dig.
Tusinde tak for hurtigt svar
Vh. Henrik
Hej kunne godt tænke mig at høre din mening på et spørgsmål ,om ikke så længe er det bukkejagt 16/5 tror jeg , jeg flyver kun udenfor bymæssig altså på landet og har jordejeres tilladelse til flyv ning på ca 300 tnd uden jagt men det grænser op til arealer med jagt en jæger sagde forleden at han ville skyde min Inspire ned selvom den var hvor jeg må flyve altså inde på fremmed mands ejendom Dvs jeg kan ikke vide hvornår jeg mister min drone,ønsker kun fred men er der juridisk ret til at en jæger må skyde en drone ned på anden mands jord . Mvh Kim Simonsen.
Author
Hej Kim
Det var dog en ubehagelig oplevelse. For det første så hvis du flyver inden for tilladt grund og lovgivning så kan han ikke gøre noget. Du skal dog huske at din drone har det der hedder en sikkerhedszone og det er et område under dronen som er en sikkerhedsafstand. Alt i den sikkerhedszone glæder som en overflyvning. Du kan læse om sikkerhedzonen her og hvordan den bliver beregnet.
Tak for besvarelse
Jeg er formand i en grundejerforening og i aftes efter kl.22 fløj der en drone i kvarteret. Jeg fandt piloten som holdt i en varevogn uden id og han kunne ej heller vise et visitkort, blev kontaktet af hans chef som fortalte at det var en fjernvarme inspektion. Jeg har i dag kontaktet fjernvarme leverandøren og fået bekræftet. Jeg spurgte ind til om de ikke skulle advisere og fik svaret at jeg bare kunne gå ind på Deres hjemmeside der stod det og ja hvem læser lige Deres hjemmeside dagligt. Politi var underrettet og der måtte kun flyves i det før nævnte tidsrum.
Skulle der ikke publiceres på en anden måde eller underrettes til grundejerforeningen?
Mvh True
Author
Hej True
Knap så god stil ikke og være lidt mere gennemsigt om sit arbejde og virksomhed fra pilotens side. Det er virkelig ærgerligt når det er på det professionelle plan – Inspektion af fjernvarmerør er ikke nogen leg, og der er lavet meget papirarbejde får at få en godkendelse fra trafikstyrelsen men der er desværre ingen krav om at advisere borgere eller grundejerforening ved disse operationer – fjernvarmeværkerne og dronevirksomhederne variere meget i hvor meget de kommunikere ud. Det er en ærgerlig oplevelse, for drone finder huller i fjernvarmerørene og er derfor på sigt en fordel for alle forbrugere. Der mangler gennemsigtighed og kommunikation så alle ville se det som en god ting men det er ikke desværre ikke et krav.
Mvh Bjørn
Hej,
Hvis man flyver på et offentligt område/græsareal. (Men med private grunde/huse omkring området)
Hvordan er reglerne så?
– Flyver man lavt, kan man selvfølgelig ikke se ind i folks haver.. Men flyver man Ca 50m oppe, så kan man jo teknisk set filme haverne?
Er det OK, så længe man ikke overflyver husene/grunden, eller afgrænsningen ved hækken?
Mvh
Morten
Hej !
Min nabo har sit hus til salg. På ejendomsmæglerens fotos. der nu ligger offentlig tilgængeligt på nettet, ses et foto fra en drone taget over det hus, der er til salg, men samtidig ses også hele min grund incl. huset. (Der er hegn og hække omkring.)
Er det lovligt ?
M.v.h. Kirsten.
Author
Hej Kirsten
Så længe dronen ikke har været over din grund så er flyvningen lovlig.
Privatlivets fred er en lidt mere kryptisk lovgivning men når der ikke genkendelige ansigter på billedet og det ikke er taget med henblik på at fokusere på din ejendom så vil jeg tro at det holder sig inden for lovgivningen. Hvis du vil være 100% så kræver det en advokat eller jurist.
Mvh Bjørn