Dette indlæg tilhøre de gamle regler, i dag hedder det ikke et dronebevis eller dronetegn men et kompetencecertifikat. Vi har endnu ikke skrevet et indlæg om kompetencecertifikater men længeste nede på siden har jeg svaret på flere spørgsmål fra læsere omkring dette.
I dag ved de fleste mennesker, hvad droner er, og at det kræver en form for tilladelse for at flyve med dem. Hvad mange ikke ved er, at der er forskellige kategorier af dronebeviser. I dette indlæg kigger vi nærmere på dronebeviset og de forskellige kategorier. Vi kommer også kort omkring forskellen mellem dronetegn og dronebevis.
Hvad er et Dronebevis
Et dronebevis er et erhvervsmæssigt kursus/uddannelse, som giver dig lov til at flyve inden for bymæssige områder med en drone. Normalt er det ikke tilladt at flyve i byen eller bymæssigt område. Hvis du erhverver dig et dronebevis, kan du via en politi-orientering få lov. Dette bevis er personligt, så det er kun dig der tager det, der må flyve i bymæssigt område. Den drone du skal flyve med i byen skal dog være registreret i et CVR nummer, altså i et firma. På den måde er et dronebevis personligt, og dig som privatperson kan godt tage det uden et CVR-nummer. Dog skal den drone du skal flyve med i byen være registreret i et CVR-nummer. Alle droner over 250 gram skal være registreret i dag. For at flyve i byen skal dronen være udstyret med et registreringsnummer, som er tilknyttet til et CVR-nummer. Derfor er et dronebevis oftest noget man tager, når man arbejder for et firma, der ejer droner eller, hvis man selv har sit eget firma. Du skal være fyldt 18 år for at kunne tage et dronebevis. Dette er det overordnet for dronebeviset, men som tidligere nævnt er der flere kategorier.
De forskellige kategorier
Det første vi tænkte da vi skulle tage dronebevis var, at vi skulle have det største man kunne få, så vi jo kunne flyve med det hele. Du sidder måske med samme tanker, men du har måske også samme udfordring som os. For at tage det største bevis skal du have en drone, der passer i den kategori. Der bliver ikke stillet droner til rådighed, når du skal tage dit dronebevis. De store kategorier kræver nemlig en praktisk prøveflyvning. Lad os kigge på de forskellige kategorier, og så kommer vi tilbage til, hvorfor det ikke giver mening at låne en drone.
Dronebevis 1A – 1.5kg
1A kalder vi for grundpakken, og dette er den grundlæggende teori, som alle kategorierne har. Det er minimum to dages kursus med ren teori om samtlige regler, der findes inden for droner. Der er meget, der skal forstås og læses her, så i de to dage skal der spidses øre. Det er ikke vanvittigt svært, men som altid er der en der dumper. Dronebevis 1A giver dig lov til at flyve droner med en maksimal samlet vægt på 1.5kg. Denne kategori har ingen praktisk flyvedag, det er kun teori og en prøve, og det er derfor ikke nødvendigt at medbringe drone. Dog skal du kunne dokumentere at have fløjet med drone minimum 5 timer uden for bymæssigt område for at modtage dit bevis. Kendte droner i denne kategori kunne være en disse to nedenfor.

DJI Mavic Pro 2 den nye version af Mavic Pro med forbedret kamera, som nemt kan foldes sammen og tages med. Du behøver kun kategori 1A for at flyve denne lille højteknologiske drone inden for bymæssigt område, da den har en vægt på 907 gram.

Phanthom er en meget kendt og brugt drone. Den kan dog ikke foldes sammen, men den har til gengæld et bedre kamera en mavic. Den er også lidt dyrere, men den holder sig lige under vægtgrænsen til kategori 1A med en vægt på 1388 gram.
Dronebevis 1B – 7kg
1B kræver præcis det samme teori og prøve som 1A, men i denne kategori er der også en praktisk flyvedag. Det betyder, at det tager tre dage at tage dronebevis 1B. Hvis du i forvejen har 1A behøver du ikke tage teorien igen, du kan blot nøjes med at melde dig til en opgraderings-dag. Denne opgraderings-dag er primært praktisk flyvning. Her skal du vise, at du kan kontrollere din drone i luften i det, der hedder ATTImode. ATTI mode står for attitude mode, og betyder at GPS ikke hjælper med at stabilisere dronen i luften. Det kan være udfordrende, men det er en god måde at lære at flyve på, selvom det kræver lidt træning. 1B kræver derfor, at du medbringer en drone, der vejer mere end 1.5 kg og maks 7 kg, som du skal bruge til prøven. Til prøven skal du også vise, at du har styr på forberedelserne inden flyvning. 1B kræver også, at du kan fremvise en logbog med mere end 5 timer samlet flyvning med drone. Droner i denne kategori er selvfølgelig alt fra 1.5 til 7 kg, og det kunne være en af disse to f.eks.
Eksempler på 1B droner

Inspire 2, som vi også kalder film dronen. har meget fokus på at have et super kamera med masser af indstillinger til at lave flotte videoer. Hvis du vil flyve den her i byen, så skal du op og have kategori 1B, da den kan veje op til 4,25kg.

Matrice 200 er en drone der bliver brugt meget til blandt andet “search and rescue” af politi, militær og inspektion. Den er rimelig robust og kan klare meget forskelligt vejr. Det bedste ved den er, at man kan sætte flere kamera på, så du både kan have et infrarødt og et almindeligt kamera. Den har en maks flyvevægt på lidt over 6kg.
Dronebevis 2 – 25kg
Dette er de tunge store heavylifter droner, som man oftest ser ved brug af større kameraer og andre tungere anordninger. Dronebevis 2 ligner meget 1B. Du skal have det samme teori som 1a, og hvis du allerede har det, kan du nøjes med en praktisk flyvedag. Her kræver det så, at du tropper op med en drone der vejer 7 kg eller mere. Du skal her også vise, at du kan styre den i luften i ATTI mode uden problemer. Det kræver også, at du har styr på forberedelserne. F.eks som at kontrollere batterier, propeller og om du overhovedet må flyve i området via. droneluftrum ligesom i de andre kategorier. Droner i denne kategori kan være nogen som dem nedenfor.
Eksempler på kategori 2 droner

Det er som sagt de tunge drenge i denne kategori. På billedet ses en Matrice 600, og den har en maks flyvevægt på 15.1 kg. Neden for ses Agras MP1, og den har altså en maksimal flyvevægt på 24 kg. Det er dog sjældent nogen har behov for at flyve denne enhed i byen, da det er et redskab til marker og planter.

Vedligehold af dronebevis
Der er altså en del, du skal tænke over, når du skal tage dit dronebevis men også efterfølgende. Loven siger nemlig, at du skal vedligeholde dit dronebevis hvert år med minimum 5 timers flyvning fordelt på 15 flyvninger. Disse 5 timers flyvning skal udføres i den største kategori dronebevis, du har. Det vil sige at hvis du har dronebevis 2, så skal du minimum flyve 5 timer om året med en drone, der vejer mere end 7 kg. Derfor giver det ingen mening at låne en drone til prøven, for så skal du jo låne den igen 5 timer hvert år for at bibeholde dit dronebevis.
Ekstra udvidelser
Udover disse kategorier kan du også lave ekstra udvidelser/opgradering til dit dronebevis. Lige pt. er der få, men mon ikke der kommer flere hen af vejen. For at flyve om natten, skal du f.eks erhverve dig et nat-dronebevis, hvor du får undervisning i, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal flyve om natten. Der findes også inspektionskurser til dig, som har brug for at lære mere om, hvilke data der er vigtigt via inspektion, og hvordan du nemmest og mest professionelt får fat i denne data.

Dronebevis vs Dronetegn
Dronebeviset er som sagt til erhverv, og hvis du ønsker og at flyve inden for bymæssigt område. Et dronetegn derimod giver dig ikke lov til at flyve i bymæssigt område, men giver dig lov til flyve droner med en vægt over 250 gram uden for by. Reglerne er nu sådan, at hvis din drone vejer mere end 250 gram, så er der krav om at du tager dronetegn, som er en lille prøve på nettet med nemid. Der også krav om at din drone skal registreres, men du må ikke flyve i bymæssigt område uden dronebeviset, som vi har beskrevet i dette indlæg.
Opsummering
Det var lidt om dronebevis og de forskellige kategorier. Vi har lavet en lille liste over de ting, du skal huske, hvis du vil flyve i byen, og hvad det kræver at tag dronebevis.
- Krav til Dronebevis
- Du skal være 18år
- 5 timer flyvning uden for by inden prøve
- Dronebevis passer til din drone
- Årligt vedligehold, 5 timer flyvning, 15 flyvninger
- Flyvning i Byen
- Minimum 1a dronebevis
- Dronen registreret i CVR nummer
- Politiorientering
- Logbog
- Drone matcher dit dronebevis
Hvis du vil læse omkring droneregler er vores blog fyldt med dem og her er et par relevante links.
Comments 12
Hvad skal man tage for at man må flyve mini drone i dag… i 2021… f.eks. en lille DJI mini 2 på under 250g – som endnu ikke er C0 mærket?
Author
Hej Thomas
Ja forvirring er stor og du er bestemt ikke den eneste.
Registreringen af droner er vi stadig i tvivl om, og hvor dette gøres, men den online prøve er på plads. Den kan du tage her https://droneregler.dk/Dronekompetencecertifikat/Erhvervelse-af-kompetencecertifikat.
Det er krav at du gør det, fordi din drone vil være defineret som en legacydrone under 500 gram. Du kan læse kravene her https://www.droneregler.dk/Emne-overgangsregler-for-eksisterende-droner/Overgangsregler-for-eksisterende-droner.
Håber det kan give dig lidt svar på en ellers meget forvirrende tid i dronebranchen.
Mvh Bjørn
Hej
1000 Tak!
Kan man læse lidt på reglerne og bruge sund fornuft og tage den online prøve og bestå – uden at skulle ofre tusinder på kursus el. ?
Kan man prøve igen (og igen) hvis man ikke består dén?
Koster det noget?
Author
Det koster 30 kr og jeg tror du kan prøve så mange gange du har lyst men jeg ved det faktisk ikke. Det er meget basale spørgsmål så sund fornuft og kendskab til afstandskrav så er du langt :
Hej
Tak for hjælpen – jeg prøver 😉
M.v.h.
Thomas Eskesen
Hej igen igen
Vi bare lige lade dig vide, at jeg tog testen – brugte sund fornuft og lidt google – og bestod for 30 kr.
M.v.h. Dronetegnsindehaver 😉
Thomas Eskesen
Author
Sådan – Tillykke! – held og lykke med flyvninger 😀
Hej Thomas, hvor kunne du få testen henne for 30 kr?
Author
Hej Jens
Du kan tag det her 🙂
https://blanket.virk.dk/blanketafvikler/orbeon/fr/nem_v/7_e83ba52876c57061ce00bf6b35dc3ff07e777a28/new
Hej Bjoern
Jeg er også lidt forvirret med de nye regler.
Jeg har en drone i den åbne kategori A1 (Air 2S).
Jeg har også taget det online drone tegn.
Drone tegnet forstår jeg er til private og udenfor bymæssig område.
Jeg mener dog at have læst at de nye regler ikke opdeler i by eller land mere.
Er det rigtigt?
Hvis jeg med tiden ønsker at bruge dronen erhvervs mæssigt i egen virksomhed, hvad er reglerne så. Skal jeg til et kursus i det efter nye regler eller kan/skal jeg læse på det selv? Er der i det hele taget stadig forskel på privat og erhverv.
Selvfølgelig forstår jeg at jeg skal have forsikringer osv.
Jeg ser frem til at høre om disse spørgsmål.
Author
Hej Filip
Det kan jeg godt forstå – de nye regler er også lidt kaos fordi de har det med at lave om på det her i starten. Det er også grunden til at vi ikke har skrevet mere om det endnu.
De nye regler skældner som du skriver, ikke mellem by og land og der kan nu flyves alle steder med det online dronebevis.
Indtil videre så er det online nok, men det kan være der kommer specifikke kurser til de erhvervsdrivende men det fremgår ikke i lovgivningen endnu.
Håber det gav dig svar du kan bruge til noget – de nye regler kan du læse om her – https://www.godrone.dk/nye-droneregler-2021/.