Droner mod brand forside

Droner og Brand

Bjoern Drone news Efterlad kommentar

5 min læsetid

Droner og brand, virkede som et nærliggende indlæg i denne tid hvor vi ser forfærdelig mange brande. Alt er fuldstændig udtørret, vi har ikke slået græsset i over en måned, og vi høre om naturbrand alle steder. Vi er dog sluppet billigere end vores kære naboer som slås med enorme skov og naturbrande. Endnu en gang har vi formået og bruge dronerne som et værktøj. I dette indlæg handler det, som overskriften fortæller, om droner og brand, og hvordan de hjælper med at bekæmpe den alt-spisende varme.

Droner og brand

Det første man tænker når man høre om droner der hjælper mod brand, er at de flyver op og sprøjter vand på ilden. Lidt efter tænker man at mængden af vand den kan bære, ikke kunne slukke en tændstik. Der er så nogen har været smarte og sætte brandslangen på dronen, som den så flyver op med. Det er genialt, men som man også kan se i videoen kræver det noget af en drone. Den kan løfte op til 200kg og flyve op til 30min på batteri. Når den har brandslangen koblet på kan den kobles direkte til strøm så den kan blive ved og flyve.

Standard dronen

Vi mener selvfølgelige at det er en drone med et helt almindeligt RGB kamera på. Standard inden for droner skal vi vist ikke våge os ud i og definere 😛 En drone med et almindeligt kamera, kan også hjælpe brandmændene med meget. Det kan være svært og holde overblikket i en brand. Det er kan være svært bare og se noget for røgen, men der skal også koordineres rigtigt mange ting, og rigtig mange mennesker. Heldigvis er brandvæsnet dygtige, men en drone i luften kan hjælpe til det mest optimale overblik. De kan f.eks se om branden udvikler sig til nabobygninger eller bare bredere sig mere end først antaget. Der er lavet mange forskellige droner og lige vælge en god en til dette er måske lettere sagt end gjort, eller er det.

Den fortrukne

Vi ved at rigtigt mange, både brandvæsen og politiet bruger Matrice 210, og ikke uden grund. Denne drone er så alsidige som man næsten kan få dem. Den kan holde det meste slags vejr og kan også klare lidt regn, vandresistens kalder de det. Arbjedstemperature fra -20 til 45 grader, hvilket er en del efter som de fleste batterier er lidt frost forskrækket. Den kan også fåes med RTK signal, præcist ned til 3cm på gps. Maksimal flyvetid 38min. Du kan nok høre at den har sine specs iorden og derfor også er meget attraktiv. Det bedste ved denne drone er dog at den har mulighed for to kamera på samme tid. Nu tænker du hvad skal man bruge to til? Et almindeligt kamera, som vi lige har været inde på, og så et termisk.

Droner og brand matrice 210 800 x 600

Det termiske

Droner og brand kombineret med et infrarød/termisk kamera, er det helt rigtige værktøj. Den termiske eller infrarøde bliver brugt meget i “search & rescue” til at finde forsvundne personer men den har også et smart indblik i ilden. På det normale billede nedenfor kan det svært og se præcis hvor det brænder. Røgen sløre mange ting, og det kan være svært og se hvor man skal fokusere. Det er dog tydeligt på det termiske billede hvor ilden er værst, og hvilke dele af bygningerne der ikke er ild i. Ud fra dette kan brandmændene så ligge en plan for hvordan de bedst muligt slukker ilden.  På mange termiske kamera kan man også måle varme, som er endnu en god information til brandmændene. Hvis du godt kan lide smart kamera teknologi, skulle du tag og læse vores indlæg om NDVI kamera til planteanalyse.

Droner og brand

Naturbrand

Endnu et sted hvor droner hjælper mod de katastrofale skove og naturbrande. Måden droner bliver brugt på, er meget li hinanden lige meget hvilken brand det er.  Men vi elsker natur så vi syntes også lige vi skulle havde denne med. Natur –  og skovbrande dækker som regl kæmpe store arealer, og derfor bliver helikoptere ofte taget i brugt. Den kan en masse ting også som dronen ikke kan, men dronen kan alligevel gøre en stor forskel. Når så store områder brænder, skaber det en masse røg, og ofte meget tyk røg. Den røg er til meget stor gene for helikopterne og tit bliver de nød til lade vær og flyve eller sætte livet på spil. Her kommer dronen, for dronen er et værktøj, og den kan vi satse med, uden at nogen mennesker kommer i livsfare. Samtidige er den også væsentlig billigere og flyve med og det værste der kan ske, er at vi skal købe en ny. Dronen kan altså både spare penge, men også sørge for at ingen piloter eller flyvemanskab skal sætte livet på spil for at få information om branden.

Droner og brand

Afsluttende

Her var lidt om droner og brand og hvordan de bliver brugt. Droner bliver også brugt i andre erhverv som her i vores indlæg, Droner i landbruget. Har du spørgsmål så kontakt os endelig, ellers følg med i næste blog indlæg.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Grafik: Freepik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *