Flight controller også kaldet FC er endnu en elektroniks enhed inde i din dronen. En flight controlleren er nok det de fleste vil forbinde med computeren i dronen. Det er hovedenheden der sørger for at alle signaler og data bliver modtaget og sendt til de rigtige enheder. Den er midtpunktet for alt aktivitet i dronen og er med andre ord dronens hjerne. I dette indlæg vil vi komme nærmere dens funktion og vigtighed for dronen, og hvilke overordnet typer der findes.
Typer af flight controller
Inden vi tager hul på funktionen af FC skal vi lige kigge lidt på hvordan de kan se ud. Ordet flight controller bliver brugt om flere ting som egentlig er det samme. Der er løse Flight controllere og så er der det vi vælger kalder plug&play systemer. Begge ting er definerede som FC ,men det ene er næsten et helt system og den anden en lille printplade.
Løse flight controllere

En løs flight controller er som billedet viser, en printplade med et hav af tilslutningsmuligheder. En sådan FC bliver oftest brugt til at bygge racedroner, eller andre selvbygget droneprojekter. Disse FCér fåes i mange forskellige versioner, nogen mere avancerede end andre alt efter processortype, antal motor tilslutninger, og indbygget IMUér. De er billige fra ca 300kr til 1000kr, men kræver også noget viden om selvbyg.
Plug&Play systemer

Et Plugandplay system som denne DJI N3 “flight controller” får du flere enheder i en, og alt er gemt væk i små “bokse”. Der findes ligeså mange tilslutningsmuligheder her som på de løse Flight controllere, men her forgår det bare med stik i stedet for lodning og derfor kalder vi det plugandplay. Her får du som regel også GPS antennen med, det eneste der mangler er joystik, modtager til joystikket og selve dronen. I et plugandplay system er der altså mere end bare flight controller enheden, men det bliver stadig kaldt en FC fordi det er hovedenheden i systemet. Der er en grund til det hedder Plugandplay for det bliver ikke nemmere. Dog kan et plugandplay system også have sine begrænsninger hvad angår software og evt joystik og modtager. De er også væsentligt dyrer og DJI har faktisk mere eller mindre lukkede ned for deres løssalg af flight controllere.
Almindelige droner
De ovennævnte flight controllere, om de er løse eller plug&play, er udelukkende til selvbyggere/selvsamlere. Det vil sige hvis du åbner en helt almindelig drone som mavic pro eller en phantom så vil du ikke se nogen af de ovennævnte. Almindelige købe droner bruger samme enheder og evt flere, men de er sammensat anderledes. I købe droner er enhederne på flere forskellige printboards som så er forbundet. De er som regel mere avancerede med mere udstyr, men de har dog stadig en hovedcomputer indbygget som fungere som flight controller. Er du intresseret i at se hvordan købe droner ser ud inden i, kan du her se mavic pro 2 og phantom 4.
Flight controller – Funktion
Nu har du en ide om hvad en FC er, men hvordan virker den så. Flight controller er som sagt hjernen i dronen og det er den, som vi skrev i starten, fordi den distribuere alt data og inputs rundt i dronen til og fra de forskellige enheder. Neden for ses et diagram over hvordan de forskellige enheder i din drone og hvordan de kan være bundet sammen. Lig mærke til at den centrale enhed er FC (flight controller).

Nogen af enhederne er en del af flight controlleren, men vi har lavet diagrammet således for forståelsens skyld. Alt går, som du kan se, igennem dronens Flight controller. Den får signaler fra alle enheder, læser, fortolker signalet og videresender dem til den rigtige enhed. F.eks signalet fra joystiket bliver modtaget af RC (receiveren/modtager) og sendt videre til Flight controller og derefter ud til f.eks ESC (Electronic speed control) som styre hver motors omdrejninger. På den måde bevæger din drone sig efter dine ønsker. GPS og IMU data bliver også sendt til Flight controller. Den data bliver brugt til meget, både position, motorkorigering, men bliver også sendt videre via FC til OSD (on screen display). Der gør det muligt og få alle indputs ned på din skærm, så du kan se dronens position, hastighed, højde orientering osv. Der sker rigtigt mange ting i din drone på samme tid og det kræver mange enheder. Det kræver også en mere avancerede enhed som flight controlleren, men hvad består den egentlig af for at kunne distribuere alle de inputs rundt i dronen.
Hvilke enheder er der i FC.
Flight controller er altså enhed der består af mange mindre enheder der koblet sammen, men hvilke enheder og hvad kan være integreret i en Fc.
- Hovedprocessor
- USB indgang (Tilslutning af pc)
- IMU (bevægelses data sensore)
- Barometer (højde måler)
- Current sensor (batterimåler)
Kan være integreret- OSD (on screen display)
- PDB (Power distribution board)
- Black Box (flyvnings data log)
- ESC (electronic speed controller)
- VTX (Video Transmitter)
- SD kort
- UART (Aux tilslutning)
Andre enheder i Dronen
Der er massere af enheder i din drone og vi har lavet et interaktivt map af billedet fra tidligere. Nedefor kan du trykke på de forskellige enheder og læs en kort beskrivelse.
Tryk på fuldskærm 👇
Ja der mangler nogen men de er på vej. 😉
Resumé
En Flight controller er en avancerede enhed, der kommer i mange forskellige størrelser og typer. Det er som sagt hjernen bag dronen og den kan intet uden denne enhed. Derfor er der også meget mere og gå i dybden med, så som processorer, mikrochip og ikke mindst tilslutningsmuligheder. Vi er igang med at skrive flere indlæg så de er på vej, men lige nu håber vi at dette indlæg gav dig en forståelse for hvad en flight controller er og dens funktion.