FPV drone

FPV First Person View

Bjoern Drone Guides Efterlad kommentar

6 min læsetid

FPV står for (First person view) og er en betegnelse i droneverdenen for en bestemt måde og flyve sin drone på. I stedet for at kigge på dronen som du normalt gør når du flyver med den, så ser du alt hvad dronen ser, igennem et sæt elektronisk briller med skærm i. Du kan med andre ord ikke se andet end det kameraet på dronen ser. Hvis du haft haft et par VR briller (virtual reality), hvor det føles som at være i en anden verden, så kender du lidt til følelsen.  I Videoen nedenfor forklare Mr. Mustache (Steel) hvad FPV grundlæggende er.

Udstyret

Det er som du kan se, en lidt anden anden måde og flyve på en drone på end normalen. Det kræver lidt mere kendskab til udstyret når du flyver FPV og en del flere skills. Selvfølgelig kan du købe et “ready to fly”, men det kræver lidt forståelse for hvordan det virker, fordi det er uundgåeligt at ødelægge noget.

FPV Dronen

FPV drone

En FPV drone er som regel en mindre drone som ses på billedet ovenfor bestående af en lille krop og meget store propeller. Ofte samler man selv dronen af diverse komponenter der skal til.  Den er lille og vejer som regel under 400gram, og består af følgende dele.

Der er mange forskellige slags af diverse enheder og mange forskellige meninger om hvad der er bedst og flyve med. Vi vil ikke gå i detajer med det her men skal nok lave et indlæg om det senere hen.

FPV Briller

Brillerne ligner lidt VR briller og fungere på samme måde. De modtager video signalet fra dronen og viser det i to små skærme inden i briller så det føles som om du selv er dronen. Brillerne købes færdige, men det er umuligt og lave opgraderinger til dem som bedre antenne, batterier, og endda lenser til folk der har synsbesvær. 

De kan købes i alle afskygninger til alle prislejer, men selvfølgelig får du hvad du betaler for. Et par brugte fatshark er dog aldrig af vejen, men hvis du er ny så start billigt og opgrader hen af vejen. 

Radioen/senderen

Normalt når du køber en drone så medfølger der en radio/sender til at styre dronen. De fleste mennesker vil referere til dette som et joystick, men i drone verdenen hedder det altså en sender, fordi den sender signalet til receiveren (dronen). I FPV medfølger der oftest ikke en sender når du køber en drone. Det lyder mærkeligt, men det er fordi man oftest kun gøre brug af én sender og så er alle ens FPV droner bundet sammen med den ene. Så slipper du for at have en til hver drone og du kan brugerdefinere din sender efter dine behov. Det mest brugte mærke i FPV er Frsky Taranis som du kan se neden for. 


Grunden til at Taranis er den mest brugte sender er at det er open source og den er billig. Du har med andre ord alle muligheder for at kunne konfigurer din sender som du syntes helt ned til hver enkel kontakt. Taranis er så brugt at flere folk har lavet scripts til den og deres egne lydfiler som du oftes kan hente gratis på nette. Open source vi elsker det!

Hvad bruges FPV til

FPV flyvninger bliver brugt til meget forskelligt – det startede som en race og freestyle sport, men senere er det gået op for mange at de unikke egenskaber kan give en ny form for optagelser. Det kræver dog et sæt trænet skills for dronen kan ikke stå stille i luften som en almindelig drone, og den retter heller ikke selv op på samme måde. Selv de bedste styrter for tid til anden og de fleste optagelser er lavet på mere end et forsøg.  Det er kun fantasien der sætter grænser for de små hurtige droner, men nedenfor kan du se det mest udbredte brug af FPV droner. 

Freestyle

Freestyle FPV er her de fleste starter fordi det er sjovt, udfordrende og helt op til dig selv hvad du vil bruge dine 3 minutters flyvetid på. De fleste der flyver FPV flyver freestyle som en stor hobby. 

DroneRace

Selvfølgelig er der også dronerace som nok var en af de steder FPV droner hurtigt blev vist frem. Det foregår på en lukket bane ofte med meget snævre passager og dronepiloterne skal så få deres små droner så hurtigt igennem en række ringe i bestemt rækkefølge for at vinde. Der bliver holdt både EM og VM i denne sport. 

Sport Follow

De små droner har fart og acceleration helt i top hvilket gør dem unikke til at optage højhastighedsport som motorræs eller f.eks skisport. De små droner har også nemt ved at skifte retning hvilket er en stor fordel når der skal filmes i høj fart. Her ser du en af de mest optaget motorsport med FPV droner nemlig drift. Lig mærke til hvor tæt på dronen kommer på bilen. 

Commerciel

FPV droner bliver mere og mere annerkendt og diverse virksomheder har nu fået øjnene op for deres unikke optagelser. Derfor ser vi mere og mere vidoer som den neden for der kan bruges som online video content til reklame osv. 

Software & Firmware

Når der flyves med f.eks en DJI drone så er største delen af softwaren der bruges til dronen inkluderet i den app der bruges når man flyver og det er selvfølge DJI firmware. Det er ikke tilfældet i FPV – her er der forholdsvis lidt software tilgængeligt under flyvningen, men en større del på computeren. En FPV drone kan nemlig brugerdefineres meget mere end de “normale” droner og derfor er der også en anden tilgang til det. De to største software/firmware i FPV er Betaflight og Kiss, men dermed ikke sagt, der ikke er mange flere. Ofte har fabrikanter optimeret flightcontrollere efter det ønsket firmware. 

FPV Lovgivning

FPV (First person view) er en operationstype, det er et udtryk for hvordan du flyver din drone. Der er overordnet 5 operations typer hvor VLOS er den mest brugte. 

  • VLOS: Visual line of sight (inden for synsvidde)
  • BVLOS: Beyond Visual line of sight (uden for synsvidde)
  • EVLOS: Extended Visual line of sight (eksempelvis spotter)
  • FPV: First person View (Briller)

VLOS er den mest brugte fordi det er den eneste der ikke kræver ekstra tilladelse eller særlige omstændigheder. BVLOS & EVLOS er begge nogle der kræver at man har tilladelse fra trafikstyrelsen til at den pågældende flyvning. Det indebære oftest også risikoanalyser og beskrevet fremgangsmåde. FPV kræver faktisk det samme som BVLOS og EVLOS. Vi håber dog at FPV som sport og community er blevet stort nok til at trafikstyrelsen forhåbentlig er i gang med at lave nogle retningslinjer for FPV. Det er dog stadig lidt en gråzone så det bedste tip er at gøre det et afsides sted eller på en bane. 

Opsummering

FPV er som du forhåbentlig har fået indtrykket af, noget helt andet end det almindelige droneflyvning. Det er primært en hobby for mange, men for nogen er det også en måde og tjene penge på. Hos Godrone bruger vi også de små droner både indendørs og udendør til at lave optagelser som nogen af dem du har set her. Hvis du ønsker din egen FPV drone eller ønsker et kursus i at lærer at flyve den så kan vi hjælpe – Kontakte os her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *