gnss

GNSS – Global Navigation Satellit System

Bjoern Drone Guides Efterlad kommentar

7 min læsetid

GNSS er en betegnelse for et netværk af navigations satellitter der har global dækning, altså hele kloden. Navigations satellitter er dem vi bruger for at finde vores position her på jorden eller dronens. Du bruger dem f.eks når du skal finde vej, ved hjælp af navigationen i bilen eller maps på telefonen. Der er mange navigations satellit konstellationer, men for at det kan blive betegnet som et GNSS, kræver det global dækning. Nogen systemer dækker kun dele af jorden, f.eks Japans system QZSS der dækker japan og dele af asien. QZSS er altså ikke et GNSS, men et regionalt system. I dette indlæg gennemgår vi de forskellige netværk både regionale og globale.

GNSS Konstellationer

Der er flere GNSS netværk/konstellationer og endnu flere på vej. Det virker lidt spild af satellitter hvis alle er globale, men der dog lidt forskel på dem alligevel. Vi starter med det som vi alle kender nemlig GPS.

GPS – Global Position System

GPS, GNSS
GPS

GPS står for global position system og er derfor ikke en enhed i din bil, men et system 😉 GPS er det ældste system af navigations satellitter, og ejet af USA. Den første satellit blev send afsted i 1978 og siden er det blevet sendt 72 op, hvor 31 af dem er aktive i dag. GPS er grunden til at vi alle referer til vores enheder, og navigation som GPS ,fordi det var her det hele startede for os civile.

Antal aktive satellitter31
Launch Årstal1978
LandU.S.A
DækningGlobalt/GNSS
Præcision5 meter

GLONASS

GLONASS, GNSS
GLONASS

GLONASS eller Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema. Du har gættet helt rigtigt det er russisk. Russerne og amerikaner kæmper altid om at komme først og her er ingen undtagelse. Russerne sendte den første satellit i rummet, “Sputnik1” 1957, men de nåede ikke det første navigations system. GLONASS sendte sin første navigations satellit afsted i 1982 og har nu 24 aktive satelitter.

Antal aktive satellitter24
Launch Årstal1982
LandRusland
DækningGlobalt/GNSS
Præcision4,5 – 7 meter

GNSS på vej

Der er flere GNSS netværker på vej og det betyder at de allerede er aktive, men de har ikke nok aktive satellitter i orbit til dække globalt. De kan derfor ikke kaldes GNSS endnu men de er godt på vej.

Galileo

GALILEO, GNSS
GALILEO

Efter 30år gik det så op for den Europæiske Union at de også ville være med i satellit netværket. Derfor blev Galileo født og den første satellit blev sendt afsted i 2011. Der er nu 30 satelliter i orbit og det forventes at være globale i 2020. Galileo er derfor ikke et GNSS før 2020, men til gengæld bliver Galileo det mest præcis GNSS. Galieo har nemlig en præcision ned til 1meter i deres åbne netværk og 0,01 i deres krypteret. 1cm præcision det kan man ikke klage over, måske var det derfor de ventede så længe eller også ville de bare havde deres eget.

Antal aktive satellitter24
Launch Årstal2011
LandEuropean Union
DækningGlobalt/GNSS i år 2020
Præcision1 meter (0.01 krypteret)

BeiDou

BeiDou
BeiDou

BeiDou eller 北斗卫星导航系统. Selvfølgelig har Kina også et netværk af satelliter, hvad havde du ellers regnet med 😉 Kina har haft flere satellit konstellation, af flere omgange, og nu vil de så forene alle deres satelitter og lave et globalt netværk. De er oppe på 33 satelitter og forventer at opnå GNSS status i 2020 med 35 aktive satelitter .

Antal aktive satelitter33 (35)
Launch Årstal2000
LandKina
Dækning Globalt/GNSS i år 2020
Præcision10meter (0.1 krypteret)

Regionale systemer

Regionale systemer er konstellationer af satelitter der ikke forventes at blive globale eller som i hvert fald ikke har meldt ud af det er deres mål. Disse systemer er opsendt af et land, for at tjene det ene land og nærliggende regioner.

QZSS

QZSS
QZSS

QZSS står for Quasi-zenith Satellite System og er ejet af japan. Det er udviklet for at forstærke det amerikanske GPS´s præcisionen i Japan. Det er udelukkende for at få en bedre præcision og dækning i Japan om nærliggende regioner. Systemet har en præcision på 1 meter og den krypteret ned til 0,1 meter. Den første satellit blev opsendt i 2010 og består pt at 4 satelitter og der forventes at 3 mere.

Antal aktive satellitter4 (7)
Launch Årstal2010
LandJapan
DækningRegionalt
Præcision1m (0,1 krypteret)

IRNSS (Navic)

IRNSS står for Indian Regional Navigation Satellite System og er ejet og opført af indien. Indien har lige som så mange andre været afhængige af det amerikanske GPS og men ønskede deres eget. Den første satellit blev opsendt i 2013 og konstellationen består nu af i alt 7 stk. Der er planer om at udvide det til 11. IRNSS dækker indien og et områder der støder op til grænsen altså ikke et GNSS netværk.

Antal aktive satellitter7 (11)
Årstal2013
LandIndien
DækningRegionalt
Præcision10m (0,1 krypteret)

Det roder i rummet

Det var mange forskellige systemer der overordnet alle har det samme formål, forsyne planeten med navigation. Nogen systemer er mere præcise og det giver selvfølgelig grund til deres oprettelse, men behøves der så mange systemer? Kunne ét ikke være nok i et fælles samarbejde? Der er opsendt ca 8900 satellitter, 5000 af dem er stadig i orbit og kun 1900 er operationsdygtige. Det vil sige at der er ca 3100 satellitter der roder i rummet uden formål. Selvfølgelig er de ikke alle er til navigation, men der kunne måske spares lidt ved et fælles samarbejde. Vi mennesker har svært nok ved at holde planet ren, men selv i rummet roder vi også. Videoen neden for illustrer godt hvor meget affald der er omkring jorden. Det kommer primært fra gamle satellitter og raketter, også kaldet “Space debris”.

Hvis du er interesseret i at se nogen af navigations systemer omkring jorden så tjek denne side ud “Stuffinspace“. Der er et par a systemer og deres afstande til selve jorden.

Drone GPS

Næsten alle droner er direkte afhængige af et positions system som GPS. De kan godt flyve uden, men mange af deres smarte funktioner er afhængige af navigations systemer. F.eks kan dronen ikke bibeholde dens position i blæsevejr uden navigations systemet. Den bruger det også til at sætte koordinater ind i vores filer når der tages billeder.Vi har lavet et helt indlæg om drone og “GPS”. Ved du f.eks hvordan enheden i dronen forstår dens position ud fra signalet fra satellitten? Eller ved du hvad trilateration er ? Du kan læse om det alt sammen her indlægget “Hvad er en Drone GPS

Opsummering

En konstellation af satellitter der kan angive din position på planeten jorden uanset hvor du er, betegens som et GNSS – Global Navigation Satellit System. Der er flere af disse systemer i spild omkring jorden og de er ejet af forskellige regioner og lande. Systemerne variere i præcision, antallet af satellitter og alder. Der findes også regionale systemer som primært fokusere på at optimere præcisionen over et pågældende land eller region. Det var det grundlæggende omkring GNSS og de ander systemer. Hvis du er interesseret i mere teknologi eller enheder i droner så har vi samlet lidt links.

Ellers kan du selv søge i bloggen 🙂

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *