hvad er NDVI og hvor bruges det

Hvad er NDVI – Det korte svar

Bjoern Drone Guides Efterlad kommentar

2 min læsetid

Sidder du med spørgsmålet om “hvad er NDVI?” Vi oplever tit at folk er i tvivl om hvad NDVI egentlig står for, hvad det er og i hvilket sammenhæng det bliver brugt. Derfor har vi lavet dette indlæg hvor vi giver dig det konkrete svar og beskriver kort om de perspektiver der kan være når NDVI bliver omtalt.

Det korte svar

  • NDVI står for Normal Difference Vegetation Index
  • NDVI er et indeks man bruger til analysere planter og plantemasse

Hvad er NDVI

NDVI er et indeks der bliver brugt til at aflæse og bruge dataen fra planternes lysrefleksion. Ud fra den data kan den fortælle os om klorofylindholdet er lavt eller højt. På den måde kan vi estimeres planternes helbred. NDVI er bygget op på lysreflektsionen, bølgelængder også dem uden for det menneskelige synsfelt som er meget interesant. Er du interesseret i hvordan teknologien virker bag NDVI så har vi her skrevet dette indlæg “NDVI & NDRE – infrarød, bølgelængder og lyset spektrum”

NDVI skala

Dataen fra NDVI kan overføres til en skala der gør det lidt nemmer og forholde sig til. Skalaen er lavet til at vurdere plantehelbredet. Her kan du se den skala som går fra -1 til +1.

NDVI skala
Billedet er fra Sentera.com

Denne skala fortæller os hvis dataen giver et tal under 0.33 så er planten syg, og over 0.66 er planten sund. Med denne data kan man nå og reagere og komme sygdom i planter, i forkøbet og forhåbentlig redde dem.

NDVI kamera/Sensore

NDVI bliver tit omtalt når man taler om sensorer og kamera. Måske du har hørt om NDVI kamera ? Det måske lidt misvisende og kalde det et NDVI kamera, fordi så får folk måske den forståelse at det NDVI er et kamera og det er altså et indeks. Det bliver omtalt sådan fordi at et kamera til NDVI er meget specifikt lavet til dette formål. Vi skriver det fordi vi føler det er vigtigt at man stadig husker på at det er et indeks og ikke et kamera. Hvis du er interreseret i at læse om flere indeks kan det være CCCI indeks kan være interessant, hvor man kombinere NDVI & NDRE læs det her.

Afsluttende

NDVI er altså et indeks hvor man kan bruge dataen til at få en forståelse over plantehelbredet. Her hos GoDrone har vi det specielle kamera til NDVI, og vi bruger det til at lave skov- og markanalyse. På den måde kan vi optimere landbruget og skoven kan få større indsigt i deres træer. Har du stor interesse inden for dette område, eller gang i et projekt hvor du skal bruge et kamera til NDVI eller måske har tanke omkring det? Så skriv til os, vi elsker nye projekter og dele viden behøver ikke koste penge, kun kaffe.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Grafik: Freepik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *