Fartgrænser for droner, controller og drone i fart med by i baggrunden

Fartgrænser for Droner

Bjoern Drone Guides, Droneregler & Lovgivning 2 Comments

4 min læsetid

Fartgrænser for droner ? Det lyder vildere end det er, og nogen steder er det faktisk ikke skrevet i lovgivningen og andre steder er det. Vi var selv meget i tvivl da vi begyndte og dykke ned i emnet, og derfor tænkte vi det kan være andre også har det sådan. Derfor lavede vi dette indlæg for at belyse hvad lovgivningen siger omkring hastigheder når det kommer til droner.

To lovgivninger

Du er garanteret godt klar over at der er to bekendtgørelser der definere lovgivningen omkring droner. Bydronebekendtgørelsen og Landdronebekendtgørelsen. Der er nemlig forskel på lovgivningen når vi flyver i bymæssigtområde og uden for dette. Det samme gælder hastigheder, og vi blev faktisk lidt forvirret over den information vi fandt eller mangel på samme.

By

I Bydronebekendtgørelsen under punktet “Særlige tilladelser til flyvninger med forhøjet risiko” §10, stk 2, punkt 5. Står der at flyvning over 50km/t bliver betegnet som forhøjet risiko og kræver derfor særlig tilladelse. Det vil sige at hvis man ikke i besiddelse af tilladelse fra TBBS ( Trafik, bolig & byggestyrelsen) må man ikke flyver over 50km/t i byen. Det faktisk nemt og huske for os der har kørekort, fartgrænsen for biler er også 50km/t i byen.

 • Fartgrænser for droner i byen 50 km/t
Fartgrænser for droner

Skal du flyve i byen eller vil du vide mere omkring regler i byen og politiorientering, så kan vores indlæg “Dronerregler i byen” måske hjælpe dig.

Land

Det var jo dejligt nemt, i byen må vi flyve 50 km/t men hvad så med på landet? Må vi så flyve 80 km/t ligesom bilerne må, eller er 130 som på motorvejen? Vi har gennemgået Landdronebekendtgørelsen og komme frem til ingen ting. Der er ingen steder hvor det fremgår hvor hurtigt du, uden for bymæssigtområde, må flyve med din drone. Det er åbenbart den tyske motorvej om igen, ingen skiltning, så skal den bare havde fuld hane. Nej ro på med den controller, der ikke skrevet noget om fart i landdronebekendtgørelsen, men derfor skal sikkerheden stadig være første prioritet og du skal kunne se din drone. Det giver os dog muligheden for at teste vores udstyr langt væk fra menneskemængden og det sætter vi pris på. Hvornår man skal bruge hastigheder over 50km/t er så et godt spørgsmål.

Fartgrænser for droner

Igen er det lokationen der spiller en rolle for lovgivningen. Denne gang er det hastigheden og det er som følgende.

 • Bymæssigt område 50 km/t
 • Uden for bymæssigt område N/A ikke definerede

Det er lidt mærkværdigt at der ikke er definerede en hastighedsgrænse uden for bymæssigt område. Der vil jo være en grænse for hvornår sikkerheden kan blive opretholdt i forhold til hastigheden. Det kan være at de mener at det er op til os som piloter at have det ansvar og det tager vi gerne på os. Hvis alle bare har sikkerheden i første prioritet og der ikke er for mange der dummer sig, så får vi nok lov og bruge landet og de danske marker som legeplads.

Hvor hurtigt kan de flyve

Nu hvor vi snakker om hastighed så syntes vi det kunne være sjovt og se hvor hurtigt de forskellige droner egentlig kan flyve, så vi har undersøgt markedet lidt.

 • Spark 50km/t
 • Mavic Pro 65km/t
 • Mavic 2 72km/t
 • Phantom 4 Pro 72km/t
 • Inspire 2 94km/t
 • Matrice 200 82,8km/t

Ja det er rent DJI, men de er også de førende på markedet, og de har gjort mest ud af deres specs information på deres side. DJI droner er primært til de professionelle og privat der ikke har farten som top prioritet. Alligevel er deres droner ret hurtige, 70km/t med dronen så er der altså fart på. Inspire 2 rammer 94km/t et jo helt vildt for en drone i den størrelse, det er vi ikke helt sikker på at vi ville være trygge ved. 😛 Det kunne dog være sjovt og afprøve i kontrollerede miljø. Når nu vi snakker om hastigheder må vi også hellere kigge kort forbi de små hurtige droneracere.

Drone race

Drone race er en sport for sig selv med massere fart på i lukket og kontrolleret miljø. Det er ikke noget vi har stiftede så meget bekendtskab med her på Godrone, men det er imponerede at de kan styre de droner omkring så mange forhindringer i så høj fart.

Imponerende at de overhovedet ved hvor de skal hen. Nogen Racedroner har en top fart på over 180km/t og en gennemsnitsfart på 100km/t.

Afsluttende

Det var en masse om fart og droner og vi håber du fik svar på det du ledte efter. Vi er altid klar på en snak eller besvare spørgsmål, så hvis du sidder og mangler noget viden eller kan bidrage med noget, så skriv til os eller kommenter i feltet neden for.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Grafik: Freepik

Comments 2

 1. Fartgrænse på landet.
  Vi antager da at folk der flyver med det ene eller andet er ansvarlige ” piloter” og droneførere.
  Og jeg tror nok ikke der er så mange der bare racer vildt derudaf på landet. Dem der flyver i byen bruger jo ” droner” DJI o lign. Og har taget certifikat til dette, er professionalle ,så der bliver der ingen problemer. Det er meget få der flyver på landet, meget få overhovedet. Det er en hobby der kræver mange ting og forstand på rep, batteri, sender ,modtager, regler, det bliver ved.Så det bliver ingen problem.

 2. Post
  Author

  Hej Jan
  Tak for din kommentar – det altid rart og høre andres meninger 🙂
  Ja vi antager da, og håber at alle flyver med en vis ansvarlighed.
  Jeg er ikke helt enig i at det er meget få mennesker der flyver på landet, men hver sin mening.
  Du har dog helt ret i at det er en hobby der kræver meget viden og stiller visse krav til droneføreren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.