Flyve afstand drone

Hvor langt væk må du flyve med din drone?

Bjoern Drone Guides, Droneregler & Lovgivning Efterlad kommentar

2 min læsetid

Er du tvivl om hvor langt væk du må flyve med din drone? Det er et spørgsmål vi ofte høre, eller også høre vi “hvor lang væk kan den flyve”? Der er kommet rigtigt lang “range” på dronerne i dag og det er ikke unormalt at de kan nå 4-8km væk, men hvad er reglerne? Det korte og konkrete svar er:

 • Afstand mellem droneføre og drone: Inden for synsvidde 

Inden for Synsvidde

Det betyder at du som droneføre hele tiden skal kunne se dronen.  Det er lidt et definitions spørgsmål. Hvad gør du så for vide hvor langt væk du må flyve med din drone? En god, og sikker måde, er at kunne definere dronens retning ved at kigge på den. Kan du definere dronens retning ved at kigge på den, uden skærm? Så er du efter vores mening ikke fløjet for langt væk, men igen det er dig der skal kunne forsvare dette. Husk at det ikke kun er afstand der afgøre om dronen er inden for synsvidde. Hvis dronen er på den anden side af en bygning, eller rundt om hjørnet, så er den også uden for synsvidde, og dette er heller ikke lovligt.

Forskellige flyvemåder

Der er fire forskellige måder og flyve på hvad angår afstand og øje på dronen.

 • VLOS: “Visual Line of Sight” (inden for synsvidde)
  • VLOS er den standard som vi altid skal rette os efter, altså inden for synsvidde.
 • EVLOS “Extend Visual Line of Sight” (udvidet synsvidde)
  • EVLOS betyder at man har en spotter, en der holder øje med dronen når den er uden for synsvidde, dette kræver særlig tilladelse.
 • BVLOS “Beyond Visual Line of Sight (uden for synsvidde)
  • BVLOS betyder at dronen er helt uden for synsvidde og man har kun skærmen og flyve efter, dette kræver særlig tilladelse.
 • FPV ” First person view” (briller med skærm i)
  • FPV betyder at man styre dronen efter et par briller man har på, hvor der er skærm i. Dette kræver ikke særlig tilladelse alle steder, og det afgørende er hvad formålet er. Det bliver primært brugt til droneræs i kontrolleret miljø.

Konklusion

Dronen skal altså altid være inden for droneførens synsvidde medmindre særlig tilladelse er indhentede først. De fleste droner i dag har afstandsmåler i mellem controlleren og dronen. Det kan du bruge til at finde den afstand hvor du selv mener at den er inden for din synsvidde. Det er som sagt lidt et  definitionsspørgsmål, og du kan jo bruge vores metode, men det vigtigste af alt er at du har sikkerheden som din første prioritet. Er du i tvivl om andre regler kunne disse to indlæg måske hjælpe, hvor højt du må flyve med din drone eller om droneregler for private.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Grafik: Freepik

Relateret Indlæg

NDVI kamera til markanalyse NDVI kamera til markanalyse er et follow up af vores sidste blogindlæg markanalyse med drone. Vi vil dog gerne gå lidt mere i dybden med elektro...
Hvad er et Dronebevis I dag ved de fleste mennesker, hvad droner er, og at det kræver en form for tilladelse for at flyve med dem. Hvad mange ikke ved er, at der er forske...
Sikkerhedszone Når man flyver i byen kan man ikke undgå de mange mennesker, og de mange bygninger. Derfor er sikkerhedszone opfundet. Sikkerhedszonen består i bund ...
Drone over dit hus? Flyver der en drone over dit hus? Du sidder måske med lidt krænkede følelser og overvågningssymptomer. Det er også fuldt forståeligt, for det er ikke...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *