Biomasse måling

Hvordan Måler Man Biomasse

Bjoern Droner i Landbrug og natur Efterlad kommentar

5 min læsetid

Biomasse er et ord vi alle kender, men mange sammenholder det med energi produktion, fordi det er der vi har hørt om det. Miljø venlig energi brystede de sig af, men det er kun en vinkel på det. Biomasse er meget mere, og kan bruges i mange andre sammenhæng. I dette indlæg vil vi kigge nærmere på hvad biomasse er, og ikke mindst hvordan det måles.

Hvad er biomasse

Biomasse er en målbar enhed, der definere den totale tørvægt af levende organismer på et areal! Det bliver primært brugt når man snakker om plantemasse og det er fordi 99.9% af denne verdens biomasse består af planter. Biomasse er groft sagt plantemasse, men det er tørvægten af de levende organismer. Det betyder at biomassen ikke indeholder vand, men alle planter er der jo vand i mere eller mindre. Det vil sige når man kigger på naturen, marker, og skovene så er det sådan set plantemasse man kigger på. Det er også biomasse, men det er ikke nemt og vurdere mængden af vandet i planterne. Hvis du læse mere om Biomasse og fordelingen her på jorden så kan du gøre det i vores indlæg “Hvad er biomasse“.

Hvordan måler man biomasse

Biomasse er altså groft sagt plantemasse uden vand i, så hvordan måler man lige det? Du tænker måske at der er en smart høj teknologisk sensor der ved et glimt kan måle biomasse på et areal. Nej det er ikke tilfældet desværre. Der er forskere der hele tiden prøver og finde en nemmere måde og måle det på, men de er ikke helt i mål endnu. Derfor er der faktisk kun den gode gamle måde og gøre det på, som involvere fysisk arbejde og tid,. “øv vi drømte lige om den nemme vej :D”

Sådan måles Biomasse

  • Indsamle plantemasse fra 1 kvadratmeter
  • Tør det i oven ved 65grader til alt vand er fordampet 
  • Vej det tørrede plantemasse
  • Vægten = Biomasse pr kvadratmeter

Fremgangsmetode til at måle biomasse

Det var den korte version, og det er altid rart med et konkret svar uden for meget forklaring. Det er dog også rart med en mere udvidet version til dem som er helt nye. Vi har derfor lavet en lidt mere uddybende forklaring som tager dig igennem de tre overordnet “steps” til at måle biomasse.

Indsamling

Tallet du leder efter når du måler biomasse er bundet op på areal. Derfor er det vigtigt at vi kender størrelse på det område der måles på. Byg din egen kvadrat ligesom den på billedet her.

Kvadrat til biomasse

Det nemmeste er at bygge den som en 1/4 kvadratmeter, 1/2 kvadratmeter eller 1kvadratmeter så du nemt kan omregne til biomasse pr m2. Du ligger så din “firkant” på det område du ønsker og måle og så fjerner du alt plantemateriale inden for firkanten. Plantematerialet ligger du så ned i en pose eller anden beholder. Det er vigtigt hvis du har større planter som hænger ind over din firkant at du tager det med også. Det er også vigtigt at du skære planterne helt nede ved jorden, så du får alt med over jordens højde. Husk alle blade. Der er mange forskellige planter og nogen er nemmere end andre. Græs er mindre sjovt og tager lang tid, mens større planter er væsentligt nemmere. Værktøjet du “høster” planter med varierer også, som kniv, sejl, saks, grensaks, klipper osv. Find det der passer bedst til opgaven.

Tørring

Nu har du indsamlet plantemateriale og det skal så bearbejdes. Det lyder som en større proces, men egentlig skal vandet bare ud af plantemasse. Det gøres nemmest ved at få vandet til at fordampe og det gøres ved at udsætte det for varme. Det bedste til dette formål er at finde en gammel ovn, som det kun er dig der bruger, og ikke skal dele med familien i køkkenet. Nogen indsamler deres plantemateriale i papirsække så de kan smide dem direkte i ovnen når de kommer hjem, hvordan du gør det, lader vi være op til dig. Det vigtige når du tørre plantemassen, er at ovnen ikke er for varm, da du kan ødelægge plantematerialet. Derfor er det bedre at havde lavere temperatur i længere tid, end høj i kort tid. 65grader er et god udgangs punkt, du kan gå højere, men du skal være mere opmærksom.

Tørring af Biomasse i ovn, måling af biomasse

Plantematerialetype og mængde er afgørende for hvor lang tid det tager. Du kan veje dig frem til om alt vandet er fordampet, ved at lave vejeprøver undervejs. Du skal regne 12-24 timer før alt vand er fordampet, ja det tager tid 😉

Data

Plantematerialet er nu tørret 100% og i den process er det blevet til biomasse. Det var det også før, men vandet gjorde at du ikke kunne bestemme hvor meget biomasse der var. Nu skal biomassen vejes og her er det vigtigt at du er opmærksom på at du ikke får målt din pose, fad eller ligene med. Biomassen bliver målt i gram efter som det er mest præcist, så det stiller lidt krav til din vægt. Når du så har vægten, holder du det op mod det areal du “høste” planterne på. Hvis du har “høstede” på en hel kvadratmeter, hvilket vi anbefaler, så er tallet på din vægt lig med biomasse pr kvadratmeter.

Hvad kan vi så bruge biomassemålinger til

Biomasse tallet kan bruges til mange ting inden for forskningen, det er en form for nøgle til at vide mere om planten.På den måde kan en drone i landbruget gavne meget. Her på Godrone bruger vi det i kombination med vores NDVI markanalyse til at udregne kvælstof indholdet i afgrøderne på marken. Det gør vi ved hjælp af CCCI og CNI indeks. Hvad du skal bruge det til ved du nok allerede, og vi håber at du fik det ud af indlægget som du skulle bruge. Hvis du har spørgsmål så kan du altid kontakte os, vi vil altid gerne snakke og vi elsker også kaffe hvis et møde kunne havde interesse.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Grafik: Freepik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *