Kameraindstillinger og droneflyvning er ligesom de fleste andre kameraindstillinger. De fleste mennesker er bare vant til at den står på auto. Det fungere også fint på telefonen og vores digital kamera. Det er nok den hovedsaglige grund til at de fleste ikke får sat sig ind i kameraindstillinger. Fabrikanterne har det gjort det for nemt for os, ellers ligger vi bare et filter på, så ser alt godt ud. Hvis man skal ud og lave video for andre eller bare generelt lave god video og billeder så kræver det man ved lidt om hvordan kameraet fungere.
Hvad skal din dronevideo bruges til ?
Du vil bare gerne ud og flyve og lave noget lækker video. For at gør det nemt for dig, selv er det vigtigt at du har gjort op, hvad du skal bruge din video til. Du vil bare gerne flyve ja, men du kan enten forberede dig godt inden flyvning eller spilde din tid med arbejde efterfølgende. Der er mange forberedelser, der ved ændringer inden flyvning, kan gøre det lettere for dig, efter flyvning. Skal din video kunne deles på de sociale medier? Skal den kunne vises på alle enheder du har ? Hvis videoen er til nogen andre, har de så et specielt krav til hvilket kvalitet det skal være? Har du tænkt dig og lave efterredigering på video, effekter klipning osv? Alle de her spørgsmål er med til at bestemme dine forberedelser og indstillinger inden du flyver også selvom det bare er hobby video.
Lær dit udstyr og kende
Der er mange forskellige droner med mange forskellige kamera. Vi har så mange muligheder i vores redigerings programmer, at man til tider glemmer at kameraet skal lave fundamentet for videoen, ikke redigerings programmet. Derfor er det vigtigt at du sætter dig ind i dit kamera og forstår menuerne. Det kan virke uoverskueligt, men du bliver kun god til det, ved at bruge det, og det er vigtigt. Hvis du står på en opgave der kræver noget specielt, eller der er ændringer under vejs, så hjælper det ikke du skal bruge lang tid på indstillinger. Brug tid på dem, naviger rundt, og lær dem godt og kende. Selvom menuerne er forskellige så er de fleste kameraindstilinger ens.
Opløsning/kvalitet
Du vil gerne lave rigtig god video, så derfor skal video kvaliteten bare helt op. Det ikke altid der er en grund til at optage i den højeste opløsning. Til at starte med, så skal du huske på at jo højere kvalitet du optager i, jo flere GB fylder det. Forskellen på Full HD og 4k er enorm. Det kræver derfor meget ledig plads på din computer, men det kræver også mere af din computer og arbejde med. Du skal også bruge længere tid, på at uploade den hvis den skal på nettet. Hvis du uploader til nette, er der stadig rigtig mange sider der nedgradere din video i uploadingsprocessen. Det gør de fordi de simpelthen ikke har kapacitet til at vise det på siden. Derfor er det vigtigt ikke at optage i højere kvalitet end det du skal bruge. Alt andet ville være spild af tid og plads. Der er dog nogen fordele ved at optage i høj kvalitet, som 4k. Med en 4k optagelse kan du lave nogen vilde effekter i dit redigerings program, f.eks zoom. Den høj kvalitet gør det altså muligt at lave nogen flere ting med optagelserne. Hvis du hver gang har gjort alt dette op med dig selv, så har du allerede sparet dig selv for meget tid. Forberedelse er vejen frem. Her er de meste almindelig opløsninger.
- 4K (4096 x 2160) Ultra High Definition (UHD)
- 4K (3840 x 2160) Quad Full High Definition (QFHD) bedre kendt som UHDTV
- 2.7K (2704×1520)
- 2K (2048 x 1080)
- 1080p (1920 x 1080) Full High Definition (FHD)
- 720p (1280 x 720) High Definition (HD)
- 480p (720 x 480) Standard Definition (SD) DvD kvalitet
Der skal bruges meget tid på droneoptagelse og det er bare krævende. Hvis du så også skal sidde og konvertere hver enkel optagelse, fordi du har optaget i anden opløsning end den du skal bruge, så forsvinder der endnu mere tid. Vi bliver nød til at være effektive, og det er primært for vores egen skyld, lad vær og brug mere tid end nødvendigt, vær forberedt.
FPS
For at forstå FPS er skal man huske på hvordan video er lavet. Video er stadig på samme princip som de gamle biografrullerne. Det er en masse billeder, der bliver vist lige efter hinanden, med en bestemt hastighed, og på den måde bliver det til video. FPS står for Frames Per Second, og er definitionen på hvor mange billeder der bliver “taget” i sekundet, og lagt sammen til video. Når billeder bliver lagt sammen på denne måde til video, bliver de kaldt frames. Hvis du har sat dine kameraindstillinger til 25fps så “tager” den altså 25frames/billeder i sekundet, og ligger sammen. 25fps er et godt udgangspunkt da alt i vores tv næsten bliver vist med 25fps. Hvornår bruger du så højere fps ? Det gør du f.eks hvis noget bevæger sig meget hurtigt eller du flyver hurtigt med dronen. Mange tror at kvaliteten bliver bedre af høj fps, og det er ikke helt rigtigt, video kan virke mere “smooth” eller ren, fordi der er flere frames/billeder i sekundet. En anden ting der også er værd at huske hvad angår fps. Jo højere FPS du bruger jo flere megabyte fylder din optagelse. Det gir lidt sig selv, men mange glemmer at der er flere billeder pr sekund, og derfor flere megabyt.
Eksempel
Du vil gerne optage en bil der køre forbi dig, og efterfølgende vil du så vise det i langsom gengivelse. Hvis du optager bilen der køre 25meter i sekundet (ca 90km/t) på 25fps, så har du et frame/billede hver meter bilen køre. Hvis du tager den optagelse og prøver og skrue ned for hastigheden, så vil videoen virke hakkende og sløret fordi den bevæger sig så langt, mellem hvert frame. Hvis du så tager 240fps, så ville kameraet opfange et billede/frame pr 10,5cm bilen kørte og så kan man skrue meget ned for hastigheden. Derfor bliver 240fps også kaldt for slowmotion, for der er nok FPS til at vise det så langsomt. Det handler også om lys pr frame, men det kommer vi til.
Droner og FPS
Droneroptagelser kan til tider flimre eller blive udtydelige nogen steder, det kan højere FPS nogen gange afhjælpe, men det handler også om hvor hurtigt du flyver med dronen. Hvis du flyver hurtigt og gerne vil havde alle detaljer med så skal der selvfølgelig være flere frames/billeder i sekundet. Hvis du vil vide lidt om gode måder og flyve på når man optager kan du læse det i vores indlæg “God video kræver god flyvning“.

På mange kamera vælger man FPS samtidige med hvilket format man vil optage i. Når det gælder DJI droner så er det, det samme, og jo bedre kamera du har på din drone, jo højere FPS i højere format. Dette er en mavic pro, og den har mange muligheder under 1080p.
Exposure/eksponering
Exposure/eksponering betyder at udsætte for. I dette tilfælde er det lys du bliver udsat for, eller rettere dit kamera. Exposure er kort sagt hvor meget lys din optagelse bliver udsat for. Når du skruer op for exposure på dit kamera, så bliver videoen lysere. Exposure er en overordnet lysindstilling, og kan godt bruges, men det kan gøre meres professionelt. Der er faktisk tre yderlige lysindstillinger som kan gør det mere specifikt. ISO – aparture, og Shutterspeed, disse tre gør det muligt for dig og stille lyset så det passer 100% til det du skal optage. Det lettere sagt end gjort, men det er det eneste rigtige hvis man vil have den bedst mulige optagelse. I DJI app hedder exposure “EV” og står for exposure value, som du kan se på billedet her.

Når vores indstillinger er sat på auto, som på første billede, så kan vi kun stille på exposure. Når vi stiller på exposure i auto, så sætter den ISO op, men den flytter ikke på shutterspeed. Når vi så er på manuel, så kan vi ikke stille på den overordnet exposure, men det bliver reguleret alt efter hvad ISO og shutter står på. Manuel er den eneste rigtige vej og gå, og det kan man allerede se på shutterspeed, den passer ikke til FPS. Før vi kommer der til, er vi lige nød til at forstå ISO og shutter speed.
ISO
ISO står for International Standards Organization. Det er en standardisering af lysfølsomhed og det er hvad iso er når vi taler kamera.Mere præcist du fortæller hvor meget af det kameraet ser, skal den fortolke som lys. Har du nogen sinde set en video der var meget grynet eller måske selv fået optaget en ? En af grundene til grynet/noise video er forhøj ISO i forhold til aperture og shutter speed.
Det der sker er at dit kamera fortolker mere og mere som lys, jo højere din ISO er. Forhøj ISO giver fejlfortolkning af de lyssignaler der er til stede eller mangle på samme. Kameraet prøver med andre ord at definere noget som lys, selvom det egentlig ikke er det, og det skaber gryn. Men igen er det ikke ISO skyld, det er en kombination af din shutter speed og aperture i forhold til din ISO. Mange køre efter princippet jo lavere ISO jo bedre. Det er også en god begynderregl og det virker, når andet står på auto. Hvis du derimod sigter efter at være professionel, så skal du forstå shutterspeed og aperture og lære og bruge dem.
Dronen´s ISO er fuldstændig det samme og du kan selv indstille den som vi så på billedet oven for. Det gode ved dronen er at vi primært optager uden for med godt lys, og vi kan derfor gøre brug af den lave ISO. Det betyder dog ikke at du bare kan sætte shutterspeed og aperture på auto.
Shutterspeed/lukketid

Shutterspeed oversat til dansk er lukketid, det gir god mening når man ved hvad det står for. Aperturen er mængden af lys, og shutterspeed er hvor lang tid der skal komme lys ind. Den åbner og lukker for et spjæld, og vi kan bestemme hvor lang tid spjældet skal være åben, groft sagt. Shutterspeed der er den sidste passage før lyset rammer vores billede sensor som laver vores foto/video. Shutterspeed bliver altså indstillet i tid, rettere sagt i dele af sekunder. Neden for ses nogen af vores indstillingsmuligheder, vi har taget minimum og maksimum ca, i begge skalaer, vi ved godt der er mange flere i mellem.
Det kan være lidt svært og forholde sig til disse tal og det er fordi det er dele af et sekundt. 1/4000 del at et sekundt lukker shutterspeed altså lyset ind, hvis den står på minimum og 1/30 af et sekundt når den står på max. Igen det kan varirer fra kamera til kamera. Læg mærke til at shutterspeed på billeder kan komme over et sekundt. Når du ser de billeder af en mørk og meget befærde vej hvor alt lyset fra bilerne glider sammen, så er det et billede taget med høj shutterspeed. Den kan være op til 30sekunder om at tage et billede, og det giver de vilde effekter som lyset på bilerne. Video er det samme, der er bare mange flere billeder/frames i sekundet, og derfor er indstillingerne lidt anderledes.
Shutterspeed og FPS
Shutterspeed og FPS har et sammenhæng når man snakker video. Shutterspeed bestemmer nemlig stadig hvor lang tid der skal være lys pr billede/frame. Det bare nød til at gå væsentlig stærkere når det er video, da der er f.eks 25 billeder/frames i sekundet (FPS 25).
25 FPS = 1 sekund/25frames = 1frame på 40milisekunder
1/50 shutter speed = 1 sekund/50 = 20milisekunders lys pr frame
Hvis du har sat din shutterspeed på 1/50, så vil hver frame blive udsat/exponeret for 20milisekunders lys. Ved 25fps er én frame 40 milisekund, og den vil derfor blive udsat for lys halvdelen af tiden, ved en shutterspeed på 1/50. Dette skulle være det nemmest udgangs punkt når man gerne vil optage, ligesom vist neden for.
- 25 FPS & 1/50 shutterspeed
- 30 FPS & 1/60 shutterspeed
- 60 FPS & 1/120 shutterspeed
Lavere shutterspeed giver altså mindre lys på hver frame. Huske at 1/120 er mindre end 1/50, det kan nogen gange godt være misvisende når 120 er større end 50, men man skal lige huske et-tallet foran.
Under exposure snakkede vi om at i DJI GO app, hed det Exposure value altså EV. Den kan du bruge som guide til at stille din shutterspeed hvis ovennævnte ikke er godt nok. På billederne er forskellen shutter speed, og lig mærke til hvad der skete med EV da vi satte shutterspeed fra 1/25 til 1/50. Den blev mindre, og det gjorde den fordi vi lukkede mindre lys ind pr frame ved at gå ned til 1/50.

Der er ikke den store forskel på -0,3 og +0,3, men hvis du sætter den på 1/8000 så bliver skærmen sort og EV vil være -2.0. EV kan altså bruges som guide, når vi stiller på vores shutter og ISO. Vi vil gerne have EV så tæt på 0 når vi stiller på lyset.
Aperture
Aparture betyder åbning, og det er lige hvad det er. Aparture er åbningen lyset skal igennem, og vi kan bestemme hvor stor den åbning skal være. Hvis du tænker på det ligesom vores øjne, at propillerne bliver mindre og større alt efter hvilket lys vi befinder os i. Når det er mørkt har vi store pupiller for at lukke mere lys ind, så vi kan se mere. Aperture er præcis det samme, og du genkender nok billede neden for.

Aperture størrelser
Dette her er nogen af de forskellige åbninger. Aperture er en af de første mekanismer lyset skal igennem. Jo mere åben den er, jo mere lys kan der altså komme ind i kameraet. Hvis det er mørkt der hvor du vil optage så skal den helt op, for mere lys, og modsat hvis det er lyst. Dronerne er først lige begyndt at få muligheden for at stille aperturen, og det er fordi det kræver mere af kameraet. Det nok også fordi vi næsten altid er udenfor med vores droner. Hvis din dronen ikke har muligheden for at indstille den, så er det fordi den fixed/låst. Det altså ikke fordi du ikke har låst den op, men kameraet har bare ikke denne funktion indbygget til at åbne og lukke. Hvis du gerne vil stille dine indstillinger efter aperture og den er fixed, så forslår vi, du slår din drone op på nettet og finder oplysninger om dit kamera. Som regel ligger de i den åbne ende som f/2 eller f2.2.
Exponerings trekanten
Vi har været igennem tre indstillinger som alle kunne indstille lyset på hver sin måde. ISO er hvor følsomt kameraet er over for lys, og hvad det fortolker som lys. Aperture bestemmer mængden af lys der skal ind i kameraet, ved at regulere åbningen. Shutterspeed indstiller hvor længe der skulle komme lys ind pr frame/billede. Vi har altså følsomhed/fortolkning, mængde, og tid. Til sammen udgøre de vores exponerings trekant. Alle tre kan styre lyset på hver sin måde og de er alle afhængige af hinanden. F.eks lav shutterspeed, en lille åbning i aperture og en høj ISO giver et grynet billede. Derfor får ISO tit skylden fordi det er den første man stiller på. Prøv og sæt din ISO til 1600 med høj shutterspeed, og fuld åben aperture og se hvad der sker.

Opsummering
Kameraindstillinger og droneflyvning, man skal næsten være udannet fotograf for at lave de gode optagelser med dronen. Kameraindstillinger er en videnskab og det kræver man sætter sig ind i hvordan det fungere. Hver scene kræver sin unikke indstilling så vi kan ikke fortælle dig præcis hvordan dine indstillinger skal være. Vi har fortalt dig hvordan de grundlæggende ting i et kamera virker, og nogle gode udgangs punkter. Vi håber du kan bruge denne viden, og fremover blive bedre til at bruge indstillingerne. Hvis du har spørgsmål eller ligene så tøv ikke med at kontakte os her på GoDrone.
Vil du vide mere
Nu hvor du har læst dette indlæg tænkte vi at der kunne være andre indlæg, som også kunne have din interesse. Vi har f.eks et indlæg om forskellige måder og optage med din drone på, så du kan skabe spænding i en video. Det indlæg kan du læse her “Kamerabevægelser med drone” og her er en liste med andre spænende indlæg.
- Planteanalyse Kamera NDVI
- Kalibrering af IMU
- Kalibrering af Drone kompas
- Hvad er en Drone
- Droneregler for Privat Person
Hvis du gerne vil have ny viden om droner en gang om ugen, kan du her tilmelde dig vores droneblog. Hvis du ellers har spørgsmål eller ligene så tøv ikke med at kontakte os her på GoDrone.
Comments 6
Hej:
Synes godt om jeres side, har kun fløjet 6 timer med Drone Har Dronebevis der er meget at lære. Mvh. Bent
Author
Hej Bent
Tak skal du have det er vi glade for at høre 🙂 Ja der er massere og lære, men fat mod, der skal bare flyves nogen timer, så kommer det af sig selv 🙂
Tak for en god indførsel i kameraets indviklede indstillinger. Fik her belyst de grundlæggende indstillinger, men fik ikke det hele på plads.
Er der en grundregel i den trekant du taler om.
Author
Hej Preben
Selv tak, er glad for at det kunne hjælpe om ikke andet lidt 🙂
Der ikke en direkte grundregel andet end at de er afhængige af hinanden. Den bedste måde og få det ind under huden på er bare og stille på det, lege med det og se forskellen, men husk skriv dine indstillinger ned fordi det er umuligt og huske med alle de muligheder.
Jeg har netop skiftet min DJI Spark ud med en Mavic 2 zoom–jeg har last og læst, jeg har opdatere og jeg har fløjet i 2 min. taget lidt film og er par billeder, men der er INTET på kortet–jeg kan i hvert fald ikke finde det. Billeder og film med Sperken har aldrig voldt mig problemer. Jeg har dronetegn
Author
Hej Henrik
Jeg har oplevet præcis det du skriver to gange indtil videre.
1. Gang var et dårligt sd kort
2. Gang havde jeg formateret sd kortet med min Macbook i ext format og af en eller anden grund ville den ikke gemme på kortet før jeg formateret det til 32 format.
Prøv de to muligheder
Mvh Bjørn