Markanalyse med drone

Bjoern Drone Guides, Droner i Landbrug og natur Efterlad kommentar

6 min læsetid

For at forstå hvad en markanalyse med drone, kan gøre for dig er man nød til at forstå hvordan det virker. Her på Godrone har vi taget udfordringen op og vi vil i dette blogindlæg prøve og forklare de grundlæggende ting om markanalyse og hvad de kan bruges til.

Ingen analyse uden Planlægning

Lige meget hvad man skal foretage sig med en drone kræver det planlægning. Når man skal lave en markanalyse med drone, kræver det selvfølgelig også planlægning. For det første kræver det en udvælgelse af en mark eller flere fra landmandens side. Ved udvælgelsen er der nogen ting man skal være opmærksom på.
Lad vær og tag en mark der ligger op af større vej, motorvej, eller i byen, det kræver special tilladelse og flyve tæt på disse. Det betyder ikke at man ikke få lavet en markanalyse med drone af disse marker, der er bare lidt mere papirarbejde og det koster.
Når marken er udvalgt, laves der en rute til dronen som ses på billedet neden for.
Dronen er nu programmeret og den vil så ud fra ruten beregne både tid og hvor mange billeder der skal til at lave analysen.

Dronen og kameraet

En lille kort indskydelse men som er vigtig.
Hvilken drone der bliver brugt er ikke så vigtigt, bare den har en god flyvetid, og generelt er stabil og nem. Det eneste den skal, er at flyve og tage billeder. Keep it simpel. Hvad der er vigtigt og vide er hvilket kamera den bruger. Hvis den ikke er i besiddelse af et NIR-red eller NDVI kamera, vil analysen sandsynligvis være baseret på Falsk NDVI. Falsk NDVI er billeder taget med et alm. kamera hvor der er lagt et overlay på efterfølgende, og det giver ikke lige så præcis data. Derfor vær opmærksom på at analysen bliver lavet med det der hedder NDVI eller NIR, så du får hvad du betaler for. Hvis du vil læse mere om NDVI har vi lavet et uddybende blogindlæg her. Hvis du vil vide alt om kameraet lysreflektionen fra planter kan du læse dette indlæg NDVI og NDRE.

Hvad kan vi bruge det til

Det var jo derfor du klikkede her, du ville vide hvad du kunne bruge markanalysen med drone til, og det kommer nu 😉
Hos GoDrone bruger vi det program der hedder FieldAgent fra Sentera. Det har vi valgt fordi de både laver kamera og Software, og de gør det godt. Derfor vil vores udklip i dette blogindlæg være præget af deres Program, men i bund og grund kan de fleste programmer om planteanalyse det samme.

Plantehelbred fra NDVI

NDVI står for Normal Difference Vegetation index, på dansk også kaldet vegetations index.
Dette index bliver brugt, via det specielle kamera, til at måle hvordan planternes helbred har det. Det er lavet sådan at det kan måle klorofyl indholdet i planten. Klorofyl kan fortælle os om planten er syg eller mangler noget, før vi kan se det med det blotte øje. Neden for vises et kort over et område, og her kan vi tydeligt se at det ikke er alle områder på marken der er lige tilfredse. Det er en god og nem indikator, der i god tid kan fortælle os om der er noget galt, så man kan handle før det er for sent. Vil du vide mere om NDVI så læs vores blogindlæg her.

Markanalyse med drone- Planter pr ha.

Ville det ikke være rart og vide om der var områder på marken hvor der er færre planter pr ha? Færre planter pr hektar betyder trods alt færre tons pr hektar når der skal høste. Til tider når man går i marken kan man godt se det måske står lidt tyndere eller der er lidt færre planter, men hvem tæller ? Det gør dronen, nu kan dronen fortælle hvor der er færrest planter pr hektar og hvor der er flest.

På billedet ovenfor vises et udsnit af en mark, og her kan man se plantedensiteten. Det er alt sammen meget smart tænker du, men du har jo sået så det er for sent. Både og – fordi de dårlige vintre hvor afgrøderne har taget så meget skade, at du er i tvivl om du skal så om. Der ville denne information være nyttig, for etableringsomkostningerne er en stor udgift. En anden måde og bruge det på, ville være og gøde efter det. Hvorfor bruge dyrt gødning et sted med få planter, hvor det ikke gavner lige så meget, som der hvor der er mange planter ? og det samme angår planteværn, især svampesprøjtninge.

Ukrudt hvor er det værst

Vi vil altid have ukrudt i markerne det er næsten umuligt andet. Hvis vi ikke skal drukne i ukrudt er vi nød til at bekæmpe det. Om man gør det på den ene eller anden måde, lige gyldigt hvad, så koster det penge. Penge vil vi helst gerne have på kontoen og derfor prøver vi og bruge så få af dem som muligt. En markanalyse med drone kan også hjælpe her, for ved hjælp af vores hi-tech NDVI kamera har vi nemlig adgang til ukrudts kort.

Oven for vises et udsnit af marken og de røde pletter er der hvor ukrudtet er værst. Ved hjælp af dette kort kan man altså nøjes med at bekæmpe de værste steder i marken. Er du i tvivl om du skal køre en ekstra gang med sprøjten eller striglen? jamen så kunne det være dronen kunne hjælpe dig.

Drænkort

Sidst men ikke mindst så kan dronen fortælle lidt om vandet. De fleste landmænd kender deres marker og de ved hvor vandet løber hen. Til tider kan man dog være i tvivl, f.eks hvis man har anskaffet sig nyt jord. Når man så alligevel er ude og lave markanalysen med drone, så ville det da være rart at vide hvor det vand løber hen. 

Dette kan dronen altså også fortælle og den kan vises det på sådan et fint kort som ses oven for. Det er en lille ekstra ting men det kan faktisk vise sig og være ret nyttigt.

Afsluttende

Markanalyse med drone, det kan alligevel mange ting. Havde du forstillet dig at der var så mange ting man kunne se, bare ved hjælp af en overflyvning med en drone ? Vi her på GoDrone syntes i hvert fald at det er smart. Vi håber at du fik en masse information ud af dette indlæg. Måske endda øjnene op for ny muligheder eller gode ideer.  Du kan læse mere om hvad droner også bruges til i landbruget lige her. Hvis du har nogen spørgsmål eller er interesseret i at få en lille demonstration så kontakt os endelig her.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *