mikrodrone, vægt, regler

Mikrodrone & Regler

Bjoern Drone Guides, Droneregler & Lovgivning 14 Comments

4 min læsetid

Mikrodrone regler og drone regler er ikke helt det samme. De overlappe hinanden, men generelt er der færre krav til en mikrodroner og droneføreren end til almindelig droner. Dette er højst sandsynligvis fordi at der er vurderet at små droner ikke udgøre lige så stor en risiko, og for at børn også skal kunne flyve med droner. I dette indlæg kommer vi ind på mikrodrone regler, diverse afstandskrav, og generelle informationer omkring de små droner. Først skal vi dog have defineret hvad en mikrodrone er.

Hvad er en mikrodrone

Slår du op i Landdronebekendtgørelsen §2. stk 14 finder du definitionen på en mikrodrone og den er skrevet således.

Mikrodrone: En drone med en startvægt under 250 g og med en hastighed, som ikke kan overstige 50 km/t.

mikrodrone, vægt, regler

En Mikro vejer altså mindre end 250gram og kan ikke flyve hurtigere end 50kmt/t. Vægtmæssigt lyder det ikke af meget, men faktisk så er der rigtigt mange droner under 250gram og der kommer flere til. Teknologiens udvikling gør at dronerne hele tiden går ned i vægt, men kan det samme. DJI nyeste skud på stammen Mavic Mini, understreger udviklingen.

Mikrodrone regler

Lovgivningen omkring mikrodroner er forholdsvis lempet når man holder det op mod almindelige droneregler. Der er dog nogen ting du altid skal være opmærksom på som gælder alle droner uanset størrelse.

byskilt, Ingen flyvning i byen, mikrodrone,

Hvis du skal flyve i byen så kræver det både at du har dronebevis og har orienteret politiet, og dronen er registret i et CVR og det gælder alle droner. Mikrodroner er altså ikke undtaget reglerne i byen, så uden beviser og papirer er der ingen flyvning i byen eller rettere sagt bymæssigt område. Bymæssigt område er nemlig mere end bare inden for byskiltet. Det defineres således.

Bymæssigt område:
Et område, der i væsentlig grad bruges til beboelse, erhverv eller rekreative formål, eksempelvis sportshaller, sommerhusområder, beboede campingpladser, og bebyggede industri- og havneområder. Parker, strande eller andre rekreative områder, der ligger inden for, integreret med eller i umiddelbar tilknytning til bymæssigt område, betragtes også som bymæssigt område, da disse typisk har kort afstand til befærdede veje og bygninger og befærdes af mange mennesker.

Bymæssigt område dækker som sagt mere end bare byen, så derfor hold god afstand til de rekreative områder også selvom det er en mikrodrone. Uden for bymæssigtområde er der også nogen ting du skal være opmærksom på og holde god afstand til.

Afstandskrav

 • 100 meter Maksimal flyvehøjde Læs mere her
 • Afstand til dronen: Inden for synsfelt læs mere her
 • 150 meters afstand til politistationer, fængsler og arresthuse
 • 150 meters afstand til kongehusets ejendomme
 • 150 meters afstand til militære områder
 • 150 meters afstand til uheldssteder
 •  5 kilometers afstand til offentlige flyvepladser
 •  8 kilometers afstand til militær flyvestation

Yderemere må du ikke overflyve en privat ejendom uden ejerens tilladelse og hold en god afstand til andre mennesker.

Lempet krav til Mikrodroner

Det gode ved en mikrodrone er at der ikke er lige så store krav til droneføren og papirer på dronen. Normalt kræver både drone og føre en registrering dette er ikke tilfældet med en mikrodrone. Vi har her listet de ting op som du ikke behøver når din drone vejer under 250gram.

 • Kræver ikke registrering af dronen
 • Kræver ikke forsikring
 • Kræver ikke dronetegn
 • Har ingen aldersgrænse
 • Kræver ikke kontaktoplysninger skrevet på dronen
 • Har ikke afstandkrav til almindelige bygninger, veje og jernbaner
 • Ingen afstandskrav til skibe.

Hvor må du ikke flyve – App Download

Afstand krav og lempet krav er godt og kende, og du ved at du ikke må flyve i bymæssigt område. Det er dog ikke nemt og huske hvor samtlige lufthavne, militær områder, naturområder er, men det er der heldigvis en nem løsning på. Naviair har udhvilket en app og en hjemmeside hvor du kan se et danmarkskort med alle de områder du ikke må flyve i. Selvom du har en mikrodrone bør du downloade denne lille app og bruge den hver gang inden du letter.

Kan downloades her:

Kort over danmark med noflyzoner for droner

Hvis du vil kende forskellen på de forskellige områder og hvad de har af betydning, så kan du læse om det her. Droneluftrum og de forskellige områder.

Opsummering

Din drone vejer under 250gram og flyver ikke hurtigere end 50km/t altså er det en mikrodrone. Du behøver hverken at registrere, forsikre eller have dronetegn for at flyve med den. Du skal dog stadig holde dig væk fra bymæssigt område, militær, politi, kongelige residenser, uheldsteder og lufthavne. Download app’en, vær opmærksom på diverse omgivelser og mennesker, og du er flyvende.

Relevante indlæg

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Comments 14

 1. Hej, god info og jeg beklager hvis jeg ikke kan gennemskue det helt. Men hvis man bor i et hus i Vanløse, må et barn så gerne flyve med drone i egen have, parcelhus? Eller regnes egen have, i et villakvarter, som et bymæssigt område? Det bruges jo overvejende til beboelse.
  vh
  Kim

 2. Post
  Author

  Hej Kim

  Tak for dit spørgsmål.
  Det er helt forståeligt du ikke kan gennemskue det, for det virker lidt som en gråzone.
  Som hovedregel må ingen droner flyves inden for byzonen uden dronebevis og politiorientering, uanset privat have eller ej indtil videre.

  Jeg vil bestemt ikke opfordre til at bryde lovgivningen!
  Nå det så er sagt så er sikkerhed og privatliv dine største udfordringer her, så hvis du har tænkt dig at lade dig barn flyve selvom det er i strid med lovgivningen, så ville det være en god ide og snakke med naboerne først, og du kan som sikkerhed binde en fiskelinen i dronen så den ikke flyver for langt væk.
  Jeg vil dog stadig understrege at det er i strid med lovgivningen.
  Mvh Bjørn

 3. Hejsa
  Altså alle de offentlige regler jeg kan finde henviser til droner på over 250 gram.
  jeg er forvirret.
  Det er som om at der ikke findes et officiel regelsæt,
  for micro droner (under 250 gram).

  1. Post
   Author

   Hej Henrik
   Det kan jeg godt forstå og det et fordi der ikke er skrevet et regelsæt til mikro droner. De steder i lovgivningen hvor der er omtalt mikro droner så er det fordi der er særregler omkring dem og ellers så gælder de samme regler for mikro droner som for almindelige droner.

 4. Hej Bjørn, tak for nogle vildt gode indlæg. Men; for at være helt sikker; jeg må ikke flyve min micro drone på min egen private parcelhus grund pga. afstanden til bymæssig bebyggelse? er det rigtigt forstået?

  1. Post
   Author

   Hej Anders
   Mange tak – det er jeg glad for at høre Det er korrekt forstået, hvis du bor inden for bymæssig bebyggelse så må du ikke flyve med din drone også selvom det er i din egen have, medmindre du har dronebevis og lavet politiorientering.

 5. Så altså… Hvis man vil flyve i byen SKAL man altså have en virksomhed???

  Sat på spidsen betyder det jo grundlæggende at lille Ole på 10 år i første omgang skal oprette en virksomhed. Når han har gjort det, skal han ringe til Politiet alle de dage, hvor han lige vil flyve sit legetøj lidt rundt nede i haven eller i baggården.

  Jeg kan på sin vis godt forstå at man skal informerer om at man vil flyve på gaden i byområder og her kunne man hurtigt lave en App, der muliggjorde sådanne aktiviteter.
  Man at kræve at alle der vil flyve lidt rundt med et legetøj skal være virksomhedejere er i mine øjne helt uden for fornuftens råderum.
  Det giver for mig ingen mening at blande sådan et krav ind i en hobbyaktivitet med et legetøj og jeg tænker at det rent praktisk vil give udfordringer i forhold til Skat.
  Jeg mener, hvis alle der vil lege lidt med en drone bliver nødt til at oprette virksomheder men ikke har nogen ambitioner om at drive virksomhed… Vil disse virksomheder så ikke stå uden indkomst og derfor efter et stykke tid blive krævet lukket ned af Skat?

  Jeg kan ikke undgå at undres og har svært ved at finde logikken i sådan en regel.. Måske GoDrone har et fornuftigt forklaring der giver mening?

  1. Post
   Author

   Hej Peter

   Ja indtil videre så er lovgivningen således at ingen droner må flyve i byen uden CVR nummer og informering af politiet. Jeg kunne ikke være mere enig i at orienteringen til den offentlige instans kunne gøre nemmere og hurtigere. Det går desvæære udover “lille ole” og alle andre som ingen dårlige intentioner har.
   På den anden side er der dersværre nogen mennesker som ikke respektere privat livets fred og ikke har sikkerhed for øje og det er nok en af grundene til at lovgivningen er så sort og hvid. En anden grund er nok også ressourcer, selv når vi hos GoDrone har alle tilladelser i orden så bliver der stadig ringet til politiet når vi flyver fordi store dele af befolkningen stadig har et nervøst og usikkert forhold til droner. Ydere mere er det først de seneste år at en drone kunne blive hver mands eje hvilket betyder at lovgivningen stadig er meget ung. Den har dog udviklet sig fra at gå under de samme regler som fly til at have sin egne specifikke lovpakke, og til næste år kommer der helt ny “fælles” lovgivning med resten af EU.

   Jeg er enig med at der ikke behøvede og være et CVR nummer involveret. Der kunne sagtens laves en løsning hvor man registreret sig selv med NEMid, dronebevis/dronetegn og sin droner, og på den måde kunne politiet være informeret.

 6. Vi har hjemmesider som droneluftrum.dk der viser hvor man må og ikke må flyve droner, hvordan kan det være at det kun er nogle steder der er markeret i byerne som steder man ikke må flyve, nu der er regler om at man ikke må flyve i byer, burde ALLE steder så ikke være markerede og ALLE som så ikke er f. Eks. Ude mod Christianshavn metro St. Være 100% okay at flyve ved?

  1. Post
   Author

   Fordi de steder der er markeret i byen er til dem der flyver erhvervs mæssige flyvninger. Selvom vi godt må flyve i byen efter orientering og CVR så er der stadig steder vi ikke må flyve uden særlig tilladelse. Det er primært ambassader, politi og arresthuse, kongelige residenser, lægehelikopter plads, og kolonne 3 virksomheder. Christianshavn er stadig bymæssigtområde.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Hej Klaus
   Der er meget debat omkring netop det du spørg om der. Nogen mener jo at man ikke må flyve i natura 2000 områder men lovgivning skriver at det kun er de grønne områder på droneluftrum vi ikke må flyve i.(støjfølsomme områder) Der skal dog tilknyttes at private områder og nogen offentlige parker kan forbyde droneflyvningen også selvom det er offentligt tilgængeligt. Dyrehaven og møns klint er f.eks ikke tegnet ind på droneluftrum i given stund men der må vi ikke flyve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *