Drone S1000 i mørket med tændt lys

Natflyvning med drone

Bjoern Drone Guides, Droneregler & Lovgivning 4 Comments

6 min læsetid

Dette indlæg er fra de gamle droneregler og derfor stemmer ikke alle regler her overens med de nye droneregler. Natflyvning er både sjovt og udfordrende, og noget alle bør prøve, men det har også særlige krav du skal være opmærksom på. Natflyvning er ikke kun for erhverv, dig med dronetegn må også gerne flyve efter solnedgang. Der er selvfølgelig en forskel på hvor du flyver henne, men det kommer vi til.

Lovgivning & Regler

Det der gør droneregler og lovgivningen en smule forvirrende er at der er to sæt. Det ene er inden for byen og den anden uden for byen. Vi starter med reglerne uden for bymæssigt område, og det vil sige til dig som privatperson med dronetegn. Hvis du har dronebevis og har en flyvningen inden for bymæssigt område så scroll ned til sektionen “Inden for bymæssigt område”. (skilt med droneregler i byen)

Uden for Bymæssigt Område

Billede af nu slutter byen skilt

Får at flyve uden for bymæssigt område, med en større drone end 250gram, kræver det selvfølgelig at du har bestået prøven dronetegn. Nu vil du så gerne prøve og flyve om natten og vil kende de særlige regler der gælder for natflyvning med droner. Lovgivningen er skrevet således:

  • Særlige bestemmelser for natflyvning§ 10. Ved natflyvning skal følgende krav være opfyldt:
  • 1) Dronen skal være udstyret med lys, som gør det muligt for droneføreren at se dronen under flyvningen, herunder hvordan dronen er orienteret i luften.
  • 2) Start- og landingsområde skal være tilstrækkelig belyst til, at mennesker i området kan ses, og dronen kan betjenes.

Lys på dronen

Der skal altså være lys på din drone så du kan se den, og ud fra det lys skal du også kunne bestemme dronens orientering. Ligesom på vores Mavic pro nedenfor.

Mavic pro om natten med lys på

Det røde lys indikere fronten og det bruger vi til at navigere efter. Farverne kan variere meget på droner og det er op til dig og kende dronen og vide hvad der er frem og tilbage. Lyset på droner og fly er ikke det samme og hvorfor, ved vi endnu ikke. Vi syntes ellers det ville give mening hvis alle flyvende enheder var ens, men der er nok en god grund til det et sted. Hvis du kender svaret så smid en kommentar nederst.

Lys på landingsplads

Det næste punkt i reglerne er lys på start og landingsområde. Du behøver ikke lave en landingsbane med forskellige lys, og et kontroltårn 😛 Kravet er at der er nok lys på landingsområdet til at du kan se et menneske hvis de skulle bevæge sig ind på landingsområdet. Ydermere skal der også være nok lys på området til at du kan se og betjene din drone. Du skal altså kunne se hvad du laver hvis dronen skal have skiftede batteri eller lavet justeringer. En mulighed her kan være en tændt bil med lyset tændt pegene på start og landingsområdet.

Natflyvnings uden for by – huskelist

  • Dronetegn – Registrering – Forsikring
  • Drone med lys på – nok til at kunne aflæse dronens orientering
  • Lys på start og landningsområde
  • Varmt tøj, det er koldt om natten
  • Pandelampe
  • Hold batterierne væk fra kulde til de skal bruges
  • Træn langt væk fra alt og alle de første par gange
  • Tag en hjælper med
  • Husk regler om afstandskrav for dronetegn

Vores mest udfordrende ved første natflyvning

Okay nu kender du reglerne særligt omkring natflyvning til droner uden for bymæssigtområde. Natflyvning kræver lidt træning, det virker simpelt og nemt, men alting er mere udfordrende når det er mørkt. Det vi fandt mest udfordrende var at aflæse dronens bevægelser i mørket. Du kan se mindre af dronen og det gør at du har svære ved at læse dronen og den måde den bevæger sig på i luften. Det kræver noget træning at følge sig tryg i natten, primært pga din orientering er mere begrænset.

Inden for bymæssigt område

byskilt i natten med lys fra lommelygte, skiltet står dronerregler i byen, natflyvning

Natflyvning inden for bymæssigt område har væsentlig større krav. Før du må lave en natflyvning i byen skal du have dronebevis og natflyvningsbevis. Derudover så er der også større krav til både dig som droneføre og ekstra udstyr. Lovgivningen er skrevet således.

  • 1) Dronen skal være udstyret med lys, som gør det muligt for droneføreren at se dronen under flyvning, herunder hvorledes dronen er orienteret i luften.
  • 2) Start- og landingsområde skal være tilstrækkelig belyst til, at mennesker i området kan ses, og dronen kan betjenes.
  • 3) Droneføreren skal bære vest med refleksmærker, som tydeligt identificer droneføreren.
  • 4) Droneføreren skal inden flyvning have foretaget en rekognoscering af flyveområdet i dagslys.
  • 5) Enheder til fjernstyring af dronen skal være oplyst.
  • 6) Dronens flyvehøjde skal kunne aflæses af droneføreren på fjernkontrol under flyvningen.

Et og to er det samme som uden for bymæssigtområde, altså lys på dronen og på start- og landingsområde. Nu kommer de mere særlige krav.

Refleksvest

Refleksvest for og bag, tekst på bagside til natflyvning

Du skal være iført refleksvest som tydeligt kan identificere dig som droneføre. Det betyder med andre ord at der tydeligt skal stå droneføre/dronepilot på vesten. Det også en god ide og have vest til en mulig medhjælper eller assistent. Hvis der står assistent på ryggen så er der en mulighed for at de mennesker der henvender sig vil gå til assistent først.

Rekognoscering

Inden din natflyvning er der krav til at du har været ude og lave en rekognoscering i dagslys. Det vil sige at du skal tage ud på det område hvor du skal flyve og danne dig et overblik i dagslys. Her er det vigtigt du har fokus på el-ledninger, træer og andet der er svært og se i mørket. Det er normalt en god ide og lave en rekognoscering, men det er et lovkrav ved natflyvning.

Lys på kontrolleren

Denne her er lidt speciel, der er altså lovkrav om at der skal være lys på fjernkontrollen under flyvningen. Der mange muligheder for at lave alt muligt lys, og nogen har også købt mini lamper og sat på. Vi vil dog anbefale bare og bruge en pandelampe, det er simpelt, nemt og du bliver glad for det ude i mørket.

Aflæsning af flyvehøjde

Den her er giver lidt sig selv, men de har åbenbart haft brug for at understreget det. Du skal kunne aflæse dronens flyvehøjde på din kontroller/skærm under hele flyvningen. Det er noget vi mener at man altid skal kunne aflæse og derfor giver den lidt sig selv i vores perspektiv.

Afstand til lufthavne

Når nu du har et dronebevis så er du også klar over at du må flyve tættere på lufthavnen end folk med dronetegn. Når du flyver om natten skal du holde den samme afstand til lufthavne som regler for dronetegn. Hvilket betyder dette

  • Natafstand til civile lufthavne 5km
  • Natafstand til militærlufthavne 8km
  • Natafstand til HEMS 2km

Natflyvnings i by – huskelist

  • Rekognoscering i dagslys
  • Dronebevis – Registrering – Forsikring
  • Drone med lys på – nok til at kunne aflæse dronens orientering
  • Lys på start- og landningsområde
  • Refleksvest til droneføren – evt også til medhjælper
  • Lys på kontrolleren (fjernbetjening)
  • Aflæsning af flyvehøjde
  • Natafstand til civile lufthavne 5km
  • Natafstand til militærlufthavne 8km
  • Natafstand til HEMS 2km
  • Varmt tøj, det er koldt om natten
  • Pandelampe
  • Hold batterierne væk fra kulde til de skal bruges
  • Tag en hjælper med
  • Husk regler om afstandskrav.

Opsummering

Det var lidt om natflyvning og de mange regler. Det er som sagt en udfordring at flyve i mørket, men det er også sjovt. Vi kan kun anbefale og prøve det, men husk og gør det langt væk de første par gange til du føler dig sikker. Hvis du har bemærkninger, eller spørgsmål så smid endelig en kommentar.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Comments 4

  1. Hej Jeg ville lige høre om det er et lovkrav at være udenfor når man flyver med droner dag og nat i by? Det er i hvert fald sådan jeg har forstået det. Hvad gør man så når folk er ligeglad med reglerne, og vi ikke kan finde dem der styre dronerne? Politiet gør intet ej heller kommunen og heller ikke trafikstyrelsen. Jeg / vi har mere end 10 droner hver dag og nat lige over vores hus, langt de fleste har ikke det lys på de skal have. De flyver helt ned i vindues højde og rundt om huset om natten. Vi vil rigtig gerne have at de bliver stoppet, da de giver støj og larm samt at de lyser ind ad vores vinduer. Der er ingen tvivl om at de følger os, filmer og fotografere os. Vi vil meget gerne have hjælp til at få det stoppet.

    1. Post
      Author

      Hej RIkke
      Det lyder da bestemt ikke rart.
      Lovgivningen skriver at dronefører skal kunne se dronen under flyvning (VLOS) medmindre der foreligger en tilladelse fra Trafikstyrelsen. Ud fra det du beskriver så lyder det som FPV droner, den slags droner hvor dronefører styre dem ved at kigge igennem et sæt briller. Hvis det er et privat hus må de ikke flyve inden på grunden medmidnre ejeren af grunden har givet lov. Det er svært og gøre noget, men uanset hvad så flyver dronen jo hjem til piloten på et tidspunkt. Hvor store er dronerne ?

  2. Præcis.. jeg så også en drone.. den var omkring 250 til 350 meter væk, og der var sådan et kamera foran den.. prøv engang lige at forestille dig hvad det kamera kan gøre af unoder.. han vil kunne zoome ind på mine vinduer og hvis jeg kommer ud af badet, og skal igennem nogle værelser etc, så vil disse anløbne størrelser jo kunne zooooome ind af mine vinduer og krænke mig, og muligvis optage mig, og min smukke kønsbehåring…det er simpelthen ikke okay.. vi bor ikke langt fra rigshospotalet og har samme problem med dette hospital og deres mandlige helicopter piloter, som jo kommer i tide og utide og nok også har kamera og kan zoome eller kigge.. jeg forstår selvfølgeligt at der nok også er sådanne patetienter måske med i disse, men det er jo ikke altid og kun den ene vej men jo derfor vi har ambulancer. … vi er i øjeblikket i dialog med Rigshospitalet for at få det stoppet, og det samme burde man gøre med disse flyvende tingester..
    men glad for at se at jer på God Drone arbejer for at hjælpe problemet.

  3. Hej Bjørn.
    Super godt og forståeligt skriv du har lavet her. 🙂
    Jeg kan se det efterhånden er af lidt ældre dato, men er der kommet ændringer/opdateringer til natteflyning. Jeg er med på der nu skal være synligt grønt lys på dronen, men ellers omkring det med at flyve inde i byen, vægtklasser osv?
    Mange hilsner Simon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *