NDVI kamera til markanalyse

Bjoern Drone Guides, Droner i Landbrug og natur Efterlad kommentar

5 min læsetid

NDVI kamera til markanalyse er et follow up af vores sidste blogindlæg markanalyse med drone. Vi vil dog gerne gå lidt mere i dybden med elektronikken. Vi mener at det er vigtigt at vide hvordan NDVI kamera fungere for at få forståelse af hvad man egenlig får, når der bliver lavet en markanalyse. Derfor har vi skrevet dette blog indlæg hvor vi forklare alt om hvordan NDVI kamera læser planterne. Vi vil også komme ind på hvad falsk NDVI er, og hvad der er vigtigt at vide omkring det. Vi håber du får noget ud af læsningen, vi er jo lidt nørdet, men for at vide hvornår man har brug for en markanalyse, mener vi at man skal vide hvordan det fungere. Velkommen til og god læsning 🙂

NDVI – Normal Difference Vegetaion index

Normalt måler man planters helbred på en skala der hedder NDVI. Danskerne kalder det for vegetationsindeks og Skalaen går fra -1 til 1 og den er bundet op på bølgelængder, farver fra lyset og NIR. NIR står for Near-infared altså tæt på infrarød. Hvis du gerne vil rigtigt i dybden kan du læse det næste indlæg i rækken her. Vi anbefaler dog at du har læst dette først.  Ved hjælp af disse faktorer kan man bestemme om planten har et lavt, eller højt klorofyl indhold. NDVI skalaen ses neden for, og som den også illustrere så er alt under 0 dødt eller livløst.

NDVI kamera til markanalyse
Billedet er fra Sentera.com

Klorofyl

NDVI kamera til markanalyse

Klorofyl findes i alle planter, det er et afgørende stof for at lave fotosyntese. Jo mere klorofyl der findes i en plante jo bedre har den det. Klorofyl niveauet kan fortælle os hvordan planten har det før vi kan se det med det blotte øje.
Klorofyl har også en anden egenskab og det er på den måde vi måler det. Farverne i lys som vi mennesker kan se hedder RBG – rød – blå og grøn. Klorofyl absorbere de røde og blå farver, og derfor ser vi planterne som grønne, det er rent genskær fra lysets farver vi ser. Udover de RBG farverne som vi kan se, reflektere planten også NIR. Jo bedre planten har det, altså jo mere klorofyl der er til stede, jo mere NIR reflektere den og jo mere rød absorbere den. Dvs at når vores NDVI kamera kigger på planten måler den efter den røde farve og NIR. Når røde farve er lav og NIR er høj, så ved vi at klorofyl indholdet i planten er højt og derved har den det godt. Illustrationen neden for viser refleksionen ved plantens forskellige tilstande.

Udregningen

Nu ved vi hvordan vores kamera måler og hvad det måler efter. Ud fra udmåling kommer der nogen tal men disse tal skal bearbejds før de giver et tal på skalaen. Nede for vise en illustration af målingerne på en syg og rask plante.

NDVI kamera til markanalyse

Ovenfor ses udregningen, og det er faktisk forholdsvis simpelt.(50 – 8)/(50+ 8)=0,72. Hvis man så kigger på skalanen øverst på siden så er 0,72 i den meget sunde ende af NDVI skalaen.

Falsk NDVI

Nu har vi beskrevet hvordan et NDVI kamera til markanalyse fungere, og hvad NDVI er. Når man søger på NDVI kan man også finde det der hedder falsk NDVI. Hvad er så det tænker du og hvordan kan det være falsk? Falsk NDVI er når billederne ikke er taget med NDVI kamera, men med et almindeligt RBG kamera. Et RBG kamera er det vi alle kender fra telefonen og fra de almindelige kameraer på dronerne. Hvordan kan sådan et RBG kamera så måle klorofyl indholdet i planten ud fra farverne hvis den ikke kan se NIR? Det kan det heller ikke, for det kan ikke se NIR, da det kun ser RBG ligesom det menneskelige øje.

Falsk NDVI funktion

Falsk NDVI fungere sådan at man tager et billede med et almindeligt kamera. Der efter via software, altså et program trækker man et overlay hen over dette billede. Overlay får billedet til at se præcis ud som et NDVI kameraet ser det, og så laver programmet en antagelse ud fra overlayet. Altså den måler ikke refleksionen, men giver et bud på hvad NDVI ca er ud fra dette overlay. Nu tænker du så, er det så lige så præcist som NDVI kameraet? Svaret er nej. Et overlay giver ikke en måling af plantens refleksion, og derfor vil det aldrig blive lige så præcist som et NDVI kameraet.

NDVI kamera til markanalyse

Nu ved du også hvad falsk NDVI er, og det er vigtigt at vide. Hvis du en dag tænker at du vil gøre brug af en drone til dine marker så er det vigtigt at du kender forskellen. Her er der en real chance for at du kan blive snydt, da mange kan lave falsk NDVI, fordi det ikke kræver nogen vilde investeringer. Der er nemlig ikke mange der har et NDVI kamera da det er meget dyrt. Derfor når du vil gøre brug af dronen så spørg de firmaer der udbyder det, hvilket kamera de har, og hvilket mærke. Der er ikke mange NDVI kamera til markanalyse, og det vil være nemt for dig at slå det pågældende kamera op på Google. Vi kan ikke se NIR, altså tæt på infrarød og derfor er det vigtigt, som ovenfor beskrevet, at der bliver brugt det rigtige kamera. Vil du vide hvordan man bruger infrarød mod brand så læs her i Droner og Brand.

Afsluttende

Forståelsen omkring et værktøj er vigtigt for at kunne bruge det 100%. Hvis du har hørt om NDRE så er forskellen på NDVI og NDRE forklaret i dette indlæg. Her kan læse om hvordan Droner i landbruget bliver brugt. Vi håber at lidt nørderi om NDVI og NDVI kamera har hjulpet dig og som altid hvis du har spørgsmål så kontakt os endelig her.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Grafik: Freepik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *