Nyttedyr i marken

Nyttedyr i marken

Bjoern Drone news, Droner i Landbrug og natur Efterlad kommentar

7 min læsetid

Nyttedyr i marken, er det blevet en blog for landmænd og økoentusiaster? Nej det er det ikke, det er stadig en droneblog! Her på Godrone prøver vi altid og finde nye måder og bruge dronerne på, og hvis vi kan passe bedre på naturen, ved hjælp af dronerne så bliver det ikke bedre. Nyttedyr i marken er en udvidelse af vores blogindlæg, Droner i landbruget, hvor vi havde et afsnit om at bruge naturen mod naturen. Det tror vi på er fremtiden, at vi mennesker en dag bliver kloge nok på naturen, at vi kan bruge det som værktøj. Verden er allerede godt i gang, og en af de gode tiltag som vi beskrev tidligere i vores blog, er netop nyttedyr. Derfor velkommen til endnu et nørdet blogindlæg om naturen, landbruget, og hvordan dronerne kan hjælpe os mod en bedre verden.

Hvad er nyttedyr

For at snakke om nyttedyr er man nød til at kende definitionen på nyttedyr. Det er faktisk så simpelt at et dyr der gør nytte i den givne situation er et nyttedyr. Dog når man snakker om nyttedyr referer man til insekter eller lignede som gør nytte i marken og haven. Det kan f.eks være mariehøns, selvom vi alle syntes at mariehønen er en sød lille en, så er den et kødædende rovdyr og dens livret er bladlus. Syntes du stadig den er sød ? :D. Det burde du, for nu ved du at den spiser de små bladlus der ødelægger dine fine planter i køkkenhaven. Der er rigtig mange af disse nyttedyr, og vi mennesker skal lære at sætte pris på dem, for de hjælper os i en langt større grad en vi er klar over.

Hvilke nyttedyr findes der

For at sætte pris på de små nyttedyr i marken og haven, kræver det at vi kender dem. Naturen er indrettet sådan at igennem evolutionen hænger alle planter, dyr og insekter næsten sammen, hvilket betyder at der faktisk er så mange nyttedyr i denne verden at vi det vil være umuligt at kende dem alle. Derfor udtager vi dette blog indlæg nogle enkle som vi mener at man kan relatere til i det danske land.

Træt af snegle

Phasmarhabditis hermaphrodita

Nyttedyr i marken

En nematode som også bliver kaldt en rundorm på dansk, det er et bredt navn der definere mange orme. Men lige præcis denne orm, har den specielle egenskab at den jagter snegle ikke dem med hus men alle de andre. Den fungere sådan at den først finder en snegl og derefter hægter sig fast på ryggen som den parasit den nu engang er, og bruger sneglen til at formere sig i, og på den måde dør sneglen. Den virker bedst mod de små grå agersnegle men kan også klare dræbersnegle dog kun i de små stadier. Du kan også logge pindsvin til der vist noget med at de også spiser snegle. Du skal måske ikke gøre begge dele, vi ved ikke om pindsvinene kan tåle parasit orme.

Er bladende angrebet af spindemider

Nyttedyr i marken

Spindemider suger energien ud af bladende og efter et stykke tid vil de visne og dø. De kan være svære og se men de kan ødelægge meget, bladende vil være delvist visne. De kan også kendes ved at der er spindelvæv mellem bladenen, som på billedet. Heldigvis er der en løsning, rovmider Phytoseiulus persimilis, disse små orange micro ligende edderkobber, kommer dig til undsætning og redder dine planter både i drivhuset og i køkkenhaven.

Bladlus og skjoldlus

Mariehøne på vej op af en plantestængel, undersiden af bladet fyldt med lus

Vi har været inde på denne men vi syntes den er god så du får den lige igen 🙂
De små grønne og brune lus, der næsten altid dukker op og piner vores flotte roser i haven eller landmandens gode korn marker. De kan bekæmpes af vores fine lille ven mariehønen. Mariehønen er som sagt et rovdyr, og den er super effektiv mod lusene.

Trips også kaldet tordenfluer

Trips og tordenfluer

De små irriterende fluer som sidder på din gule trøje om sommeren udgør faktisk en fare for dine planter. De sidder på undersiden af bladende og spiser af plantecellerne, du kan se at det er trips hvis der er begyndte og komme gennemsigtige pletter på dine blade. De angriber i stor stil også rapsmarkerne i landbruget. Tordenfluer kan også bekæmpes med et andet indsekt nemlig rovtægen/næbtægen. Den spiser de små trips men også mider og bladlus, den er sulten og tager lidt af det hele.

Nyttedyr i marken

Disses nyttedyr har alle den ting til fælles at de både er til gene for haveejerene og landmændene. I haven og drivhuset er det nemt og gå ud med sine indkøbte nyttedyr, der hvor problemet er. Landbruget kan dog have sine udfordringer med de store arealerne. Det kan være svært og vide hvor der er størst angreb af insekter, og hvor der er mindst. Du tænker kan man ikke sprede nyttedyr på hele marken? teoretisk jo, realistisk set nej, ikke endnu. Det ville kræve urealistisk mange nyttedyr, ville koste for meget, og være spildt at fordele på en hel mark. Derfor er det vigtigt at lære vores skadevoldere at kende, og hurtigt lokalisere dem. Nogen ting ved vi, som snegle der er langs med kanterne, og ved knoldede områder. Trips elsker de flotte gule farver, vi de primært er i rapsen, men hvor i marken er der flest? Det vurdering man skal lave, men hvad mange ikke ved, så laver landmanden allerede den vurdering.  Han køre ikke bare. Han opsamler information om sin mark, vurdere om det er værd og bruge pengene. På den måde ved han også hvor der er størst angreb, og så er det dronen kommer ind i billedet.

Billede af drone med beholder under

Dronen bringer nyttedyr ud i marken

Billedet oven for, er en af de værktøjer til at fordele nyttedyr i større arealer med en drone.  Man fylder simpelthen røret med de nyttedyr man nu skal bruge. Derefter flyver man ud med dronen og fordeler dem i marken. Hvis du er traditionel landmand vil du tænke at der ikke er meget kapacitet i denne, og det har du ret i. Den tager ikke 7ha i time, og mængden af nyttedyr ville være enorm bare til et par hektar. Den vil have svært ved at konkurrere med sprøjten på større arealer. Til gengæld hvis du er økolog, eller vil prøve alternativer til planteværn så er det her muligheden. Økologer må ikke bruge planteværn, dvs at de tit lider af større angreb end de traditionelle landmænd. Her kunne dronen være en mulighed, den kan ikke fjerne 100% af skadevolderen men den kan nedbringe dem.

Drømmescenariet

Drømmescenariet ville være at bruge nyttedyr i marken, alle steder, og generelt bare bruge naturen med og mod naturen. Hvis vi altid kunne finde et værktøj i naturen og bruge når vi havde et problem så var vi kommet langt. Det kræver dog en langt større viden om natur end vi har endnu. Vi er dog godt på vej. Hvad angår dronen, så ville drømmescenariet være at den både kunne detektere og løse problemer i naturen med det samme. Den kan via NDVI kameraet læse planterne og lave en markanalyse, men insekter er svært da de er så små. Vi på Godrone håber på at vi i fremtiden bevæger os mere mod naturlige værktøjer og vi ved hjælp af dronen kan få det ud i verden.

Her var lidt om nyttedyr og hvordan de kan bruges, vi håber du blev klogere, eller mere nysgerrig på hvilket muligheder der findes. Hvis du har spørgsmål, ris eller ros så kontakt os endelig her på Godrone kontakt.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Freepik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *