Regler for droner

Bjoern Drone Guides, Droneregler & Lovgivning 2 Comments

7 min læsetid

Grundet nye regler for droner er hvor der ikke er opdelt mellem by og landszone mere er der flere af indlæggene herunder der ikke længer er gældende. Vi gør opmærksom på hvilke. I dette indlæg har vi prøvet og samle alle overkategorierne af reglerne. Vi håber at du kan bruge det til at navigere hurtigere og nemmere til de regler du har brug for. Du kan bruge søgefunktionen i browseren til hurtigt at finde det du skal bruge.
Søgefunktionen: Windows (ctrl + f) og Mac (cmd + f).

Lovgivningen om regler for droner

Regler for droner kommer selvfølgelig fra en bekendtgørelse i lovgivningen. I den gamle lovgivning var der to overordnet nemlig en bekendtgørelse som gælder inden for bymæssigt område, og én uden for bymæssigt område. Dem kan du se linket til den gamle lovgivning neden for.

I dag 03-01-2021 er der trådt nye regler i kraft som er fælles for EU med lidt ændringer i hvert land men overordnet EU regler.

EU regler

Danske lovgivning

BEK nr 2253 af 29/12/2020

Droneluftrummet

Kort over danmark med noflyzoner for droner,
https://www.godrone.dk/hvor-maa-man-flyve-med-sin-drone-droneluftrum/

Inden du flyver med din drone, er det et krav at kontrollere om du må flyve i det luftrum du agter og flyve i. Naviair udviklet et droneluftums kort, efter den nye lovgivning er det blevete opdateret til naviair UTM men det stadig på den samme hjemmeside og har samme funktion. Dette kort giver dig mulighed for at se de områder du ikke må flyve i. Der er flere forskellige områder på kortet og hvert område har specifikke regler for droner. Vi gennemgår de forskellige områder og linker til download af app, i vores indlæg Hvor må man flyve med sin drone – Droneluftrum.

Droneregler for Private

Drone on tabel, Private regler for droner

Mange private oplever regler for droner uoverskueligt, og det kan vi godt forstå! Lovgivningen omkring droner kan skabe forvirring. Derfor er det fuld forståeligt hvis du som privatperson er i tvivl om hvilke regler der gælder dig. Vi har lavet et indlæg direkte til private men vi endnu ikke opdateret det efter de nye regler men der kommer til det så snart det er opdateret.

Dronebevis

Dronebevis
https://www.godrone.dk/dronebevis-og-de-forskellige-kategorier/

Dronebeviset er anderledes i de nye regler for droner. I dag hedder det et kompetencecertifikat og vi skriver et nye indlæg om det senere i året 2021. Hvis du havde et dronebevis før 2021 så vil du få tilsendt et kompetencecertifikat af trafikstyrelsen i 2021. Hvis du stadig er interesseret i at læse om det gamle og hvordan man erhveret sig det, og diverse kategorier så kan du låse om det i indlægget “Dronebevis“.

Dronetegn

Drone flying in the skies, controller and hands i the corner, dronetegn, Regler for droner
https://www.godrone.dk/dronetegn-en-kort-behjaelpelig-guide/

Hvis du har købt en drone eller overvejer det, så skal du huske og erhverve dig et dronetegn. Dronetegnet er til dig som kun ønsker og flyve uden for byen og på landet. Vi guider dig til den elektroniske prøve så du kan få dit dronetegn i dag. Dronetegn

Natflyvning

Drone S1000 i mørket med tændt lys,
https://www.godrone.dk/natflyvning-med-drone/

Det her er både sjovt og spændende og vi elsker og flyve om natte. Der er lidt UFO stemning over dronen. Det er hyggeligt og bestemt noget vi opfordre alle der har mod på det, til at prøve det.. Natflyvning kræver dog en større sikkerhed og der er også skærpede regler. Du kan læse alt om det i indlægget “natflyvning“.

Regler for droner i byen

Regler for droner i byen, droneregler i byen
https://www.godrone.dk/droneregler-i-byen/

De gamle regler for at flyve i byen indeholdte krav om sikkerhedszoner , dronebevis og politiorientering og du kan læse alt om det i”Droneregler i byen” det er dog ikke gældende mere.

HEMS

HEMS, afstandskrav, Regler for droner
https://www.godrone.dk/hems-flyvning-med-droner/

HEMS er vores lægehelikopters helipads, som ligger fordelt i hele Danmark. Der er en del afstandskrav og højder du skal være opmærksom på når du flyver i nærheden af en HEMS. Vi har fundet alle HEMS højder som du skal bruge når du skal udregne maks højde. Læs om det hele i “HEMS og flyvning med droner“.

Droner til vands

flyvende kamera, droneudstyr, Regler for droner
https://www.godrone.dk/droneregler-til-vands/

Skal du ud og flyve over vandet? evt optage en båd eller et skib? Så er det godt at havde styr på de maritime regler for droner. Vidste du f.eks at et skib der ligger i havn bliver klassificerede som en bygning? Der er også specielle områder på vand som restriktionsområder. Disse områder bruger militæret tl at træne i og de skyder oftes til mål efter droner 😉 Læs om det i “Droner til vands“.

Sikkerhedszone

Sikkerhedszone skilt
https://www.godrone.dk/sikkerhedszone/

Sikkerhedszonen er en variable zone under dronen. Alt hvad der indgår i dronens sikkerhedszone tæller som en overflyvning. Derfor er det vigtigt at du kender zonen og dens omfang. Vi har lavet et indlæg med eksempler på sikkerhedszonen, hvordan du regner den ud, og hvilket tool der kan hjælpe dig til at lave en plan for din flyvning. “Sikkerhedszonen

Højderegler

Den maksimale flyvhøjde for droner
https://www.godrone.dk/hvor-hoejt-maa-man-flyve-med-sin-drone/

Afstand fra dig til drone

Selvfølgelig er der regler for hvor højt vi må flyve med vores droner, der jo både andre og meget større enheder i luftlagene. Heldigvis er de fleste dronefabrikanter godt klar over lovgivningen og dronerne bliver i dag tilpasse mere og mere derefter. Det er dog stadig dit ansvar og der er faktisk forskel på hvor højt du måde flyve alt efter lokation. Læs om makshøjde her “Hvor højt må du flyve med din drone“.

Flyve afstand drone, Regler for droner
https://www.godrone.dk/hvor-langt-vaek-maa-jeg-flyve-med-min-drone/

De fleste afstandskrav med droner handler om hvor tæt du må flyve dronen på ting eller personer. Der dog også en anden afstand du skal være opmærksom på, nemlig den mellem dig og dronen. Lovgivningen skriver at dronen ikke må være længere væk end du kan se den. Det er det vi kalder en gråzone, hvordan vurderes dette? Vi har givet vores perspektiv på det, og du kan læse om du er enig i indlægget “Hvor langt væk må jeg flyve“.

Fartgrænser for droner

Fartgrænser for droner, Regler for droner
https://www.godrone.dk/hvor-hurtigt-maa-du-flyve-med-din-drone-fartgraenser-for-droner/

Hvor hurtigt må du flyve med din drone ? Ja der er nemlig fartgrænser for droner nogen steder. De fleste droner i dag kan flyve ret hurtigt. vidste du at Inspire 2, kan flyve 94km/t?.
Hvis du vil kende regler for droners hastighed så læs indlægget “Hvor hurtigt må du flyve med din drone“.

Der kommer mere

Vi vil løbende holde dette indlæg opdateret ved at linke til nye indlæg der omhandler regler for droner. Du kan holde dig opdateret på bloggen.
Er du interesseret i teknikken inden i dronen, eller har brug for kalibrering så har vi her samlet et par links.

Hvis du syntes der mangler noget, eller har en mening, så smid en kommentar nedenfor. Alle perspektiver er velkommen.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Comments 2

 1. Hvad er reglerne for at filme private huse med drone? Hvis man overholder flyvehøjde og afstand, må man så filme løs?
  Må man filme oversigtsbilleder til en reklamevideo uden ejernes tilladelse?

  1. Post
   Author

   Hej Per
   Tak for dit spørgsmål.
   Det er en værre gråzone – Hvis du overholder lovgivningen omkring droner må du gerne filme løs. Der hvor det bliver farligt er hvis du gør det gentagende gange på det samme hus/ejendom eller du bevidst sætter dronen op for at skaffe dokumentation over en pågældende ejendom. Dette vil blive set på som overvågning og det er meget strafbart uden tilladelse. Ydermere så må man ikke kunne ansigtgenkende de mennesker der er på video/billede uden deres godkendelse.
   Mvh Bjørn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.