Kamerabevægelser med drone

Bjoern Drone Guides Efterlad kommentar

7 min læsetid

For at lave en god dronevideo kræver det gode kamerabevægelser, altså god flyvning. Det tager lang tid og få erfaringen, så man pr automatik, gør alle de rigtige ting. Selv folk med meget erfaring kan miste fokusset. Derfor har vi lavet denne liste af små hurtige flyve- og træningstips til droneoptagelse.

Langsom kamerabevægelser er altid bedre

Hastigheden på dronen betyder meget for kameraet, jo langsommere du flyver jo nemmere har kameraet ved at få det hele med. Vi ved fra alt andet optagelse, at hurtige kamerabevægelser ikke fremmer kvaliteten. Der er udover det, mange flere fordele ved langsom og rolig kamerabevægelser. Du kan nå og navigere, ved uforudsete hændelser, uden at det kommer til at påvirke videoen. Mange gange når man navigere uden om ting eller andet, ved højere hastigheder så ødelægger manøvren videoen. Det sker fordi det er svært og lave de flotte bløde kamerabevægelser, ved høj hastighed. Hos Godrone flyver vi nogen gange så langsomt som dronen tillader det. Det kan nogen gange virke lidt af spild tid, og så alligevel ikke, for det giver en anden stemning.

Som her i vores fredags freebie fra skoven, hvor lækkert og flot det bliver når tempoet er skruet helt ned. Hvis man har en optagelse med langsom kamerabevægelse, kan man i efterredigeringen skrue op for hastigheden. Det ikke lige så nemt den anden vej, altså skrue ned for hastigheden, uden at forringe kvaliteten. Derfor er langsomt er ofte bedre.

Flere på samme tid

Nej ikke flere droner på samme tid, men flere kamerabevægelsers f.eks at flyve fremad, opad og samtidige tilte gimbal så det giver effekt. Det er her at erfaringen, og øvelse spiller en rolle. Vi har lavet en video her for at illustrer hvordan du kan bruge det. Lig mærke til lige inden vi revealer tilter vi gimbal op.

Det er som sagt bare en illustration men man kan godt fornemme den effekt det giver. Det ser jo relativt nemt ud, men når du står der og skal fokusere på at dronen er tæt på taget, flyve op, frem, tiltet gimbal og få det til at se godt ud, så bliver det altså udfordrene. Mange bruger waypoints, altså programmer dronen til at lave så det bliver helt perfekt. Det kræver dog lidt mere planlægning og måling. Det er vigtigt at du kan det her “manuelt”, for hvis du mester det her, så kan du altid lave en rigtigt flot optagelse. Du vil generelt også bare være en bedre pilot.

Sidelænds

En optagelse hvor du flyver direkte sidelænds kan også være en af de gode kamerabevægelser. Man kan skabe følelsen af at man følger landskabet hen af f.eks hvis du flyver langs stranden. Du kan også bruge det som en “Revealer”, som i denne optagelse.

Her flyver vi helt tæt på en mur sidelæns, og når muren slutter så kommer det flotte landskab til syne i baggrunde. Det er en god måde og lave en åbning til “what ever” du nu laver. Det giver lidt spænding fordi man ved ikke hvad der kommer når man ser optagelsen, og det er en god øvelse. Pas på vinden den er “tricky” omkring hjørnerne.

Revealer

“Revealer” er præcis som det er oversat, af man afsløre noget. Det handler om at gå fra noget ensartede og “kedeligt” til noget med mange objekter og detaljer. Man kan også gør det modsat, men det er noget svære. “Revealeren” er god til at lave overraskelses momentet, man sidder altid og venter lidt i spænding over hvad der kommer. Derfor er det også vigtigt at du ikke bruger for meget tid med at filme det ensartede, så taber man interessen hvis man skal vente for længe. Det er bedre og bruge lidt længere tid på at optage det du revealer. Der er forhåbentlig mange detaljer og det tager lidt tid for hjernen at opfatte det hele, ligesom i videoen her.

Her er det taget der er det ensartede, og som du kan se skifter vi hurtigt op, til det vi gerne vil “reveale” og bruger længere tid på det i videoen. Igen kan vinden drille, du kan også se i videoen at dronen har svært ved at stå stille i starten. Det er simpelthen fordi at man flyve meget tæt på objektet, og her skaber vinden en form for turbulens, det har dronen svært ved at håndtere.

Orbit

At flyve omkring et objekt giver altid en dejlig følelse når man ser sådan dronevideo. Man får set det hele, og man sidder med følelsen af at man drejer, ligesom når man spillede bilspil og sad og dreje controlleren. Orbit er en dejlig optagelse hver gang, men det er også en af dem der er svær og lave manuelt. Det handler det om at dreje og flyve sidelænds samtidige, og det kræver lidt øvelse for at få det lækkert og “smooth#. Her spiller hastighed også en stor rolle, og det er bare nemmer når det går langsomt.

Her i dronevideoen har vi skruet op for hastigheden for at skære af længden. Det er en kanon øvelse, og som i kan se afsløre hastigheden også de steder hvor der kan forbedres i flyvningen. Det er bestemt en af dem vi anbefaler at træne. Du skal lave flyende bevægelser i flere retninger, samtidige med at du holder objektet i fokus.

Flyv igennem

Nej du skal ikke bare give fuld gas og flyve igennem. Det er en måde at optage på, og det bliver kaldt “fly-through”. Det er som ordet beskriver, en optagelse hvor man flyver igennem noget. Det kan være mellem to søjler der står tæt, eller ligesom i vores dronevideo med skoven. Dette er en risikofyldt måde og optage på, man kommer meget tæt på objekterne og der skal ikke meget til før det går galt. Kamerabevægelser i denne er kun dronen i sig selv, så du behøver ikke bruge gimbal funktionen. Dog syntes vi at det giver en flot og unik optagelse når man kommer så tæt på objekterne.

Hvis du skal lave den her, så igen, ned for hastigheden, detaljerne kommer tæt på. Du kan øve dig ved at lave flere forskellige åbninger du flyver igennem, start bredt og så smallere. Du kan se på vores dronevideo her at vi har fundet et par træer med forskellig afstand og så kan man øve sig. Video illustrere effekten i at flyve igennem noget.

Ease out

“Ease out” eller zoom ud, kalder nogen den også. Det er altid en lækker optagelse, og stiller ikke så mange krav til kamerabevægelser. Den er god og bruge til at understrege at man zoomer ud og udvider perspektivet. Mennesket bliver også mindet om hvor små vi egentlig er og det kan også bruges på flere måder. Det er en simpel måde og optaget på, men i optagelsen ligger der stadig en funktion som er god at øve sig på.
Igen er det hastighed der spiller ind, men denne gang variabelt. Når man zoomer ud på denne måde starter man langsomt og så accelerer man. Det gør man for at føle at man ikke bare flyver op af, men at man virkelig zoomer ud og det er vigtigt for oplevelsen af videoen.

Her i vores dronevideo er der en okay hastighedsstigning de første 10-15 sekunder, men så går det lidt af. Den flyende acceleration er god at øve og kan bruges i mange andre henseender. Den er sjov og fed, og kan også bruges lidt til at “reveale” hvor man er, og hvad det egentlig er man ser på.

Redigerings ender

En af de mest oversete, men vigtigste af dem alle, er redigerings ender. Det er et udtryk vi selv er kommet op med på GoDrone, og det referer til at der skal være mere video optagelse, end der er brug for. Det lyder lidt mærkeligt, men når du kommer hjem efter optagelse, og du skal redigere og klippe samme, så får ordet en betydning. Lad os antage at du skal flyve over et objekt som du skal filme. Hvis du kun optager lige når du flyver over objektet, så bliver det for det første en kort dronevideo, men det bliver også svært og klippe sammen med noget andet. Hvis dine redigeringsender ikke er lange nok kan det resultere i at du er nød til at klippe noget af klimaks ud af videoen, for at det passer.

Udklip fra videoredigerings program, illustrer Redigeringsender, kamerabevægelse

Udklippet er fra videoredigeringsprogrammet Premiere Pro, hver lilla rektangel er en videooptagelse.  Hvis den øverste optagelse skulle kunne være i mellem de to andre, så skal den kunne tilpasses. Hvis optagelsen havde været kortere end mellemrummet, så havde vi været nød til at finde en anden optagelse, eller lave om på rækkefølgen. Det er en simpel illustration af hvad redigerings-ender er, og nej man ville ikke sætte det ind sådan, det er bare for at illustrere. De kunne også hedde tilpasningsender, det er som sagt for at du har noget ekstra du kan klippe fra, så du ikke er begrænset af videoens længde i forhold til musikken.

Afsluttende

Der er mange flere måder og optage på, men her var lidt du kunne starte med. Du kan tilgå alle videoerne her på vimeo. Mange gange så giver indlæg som dette anledning til flere perspektiver og ny gode ideer. Derfor er det vigtigt at vi snakker om læser om det, og deler vores perspektiver. Så smid en kommentar neden for eller skriv til os på mailen, vi elsker dialogen. Håber det har givet dig lidt med på vejen.

Om skribenten

Bjoern

Bjørn er den primære certificeret pilot som du højst sandsynligvis vil møde når der skal løses en droneopgave. Udover dette så har han 100% styr på lovgivningen. Hvordan droner kan bruges inden for landbruget, og ikke mindst hvordan man sikre at få de lækre og professionelle luftfotos og dronevideoer i hus. Han skriver om alt under disse tre kategorier i bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *